Κριτική για το IT - Του νέου φιλμ του Andy Muschietti βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King

Κριτική για το IT - Του νέου φιλμ του Andy Muschietti βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ΤΟΑΥΤΟ / IT»
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
8/10

Πολυαναμενόμενη ταινία, ειδικά για τους λάτρεις του είδους.Το ομώνυμο βιβλίο γράφτηκε πριν 31 χρόνια από τον Stephen King και ασχολείται με θέματα, που σήμερα ακόμα καίνε. Αναδεικνύει την μάστιγα του σχολικού εκφοβισμού, την παιδοφιλία, την παιδεραστία και την ωρίμανση που κατακτιέται μόνο όταν κόψεις τον ομφάλιο λώρο από την οικογένεια και ταυτόχρονα δαμάσεις τους φόβους σου. Σε αυτά βασίζεται το σενάριο των Chase Palmer, Gary Dauberman (Annabelle: Creation-2017 Annabelle-2014, The Nun- 2018) και Cary Fukunaga (True Detective). Ο Fukunaga ήταν μάλιστα να σκηνοθετήσει το έργο έχοντας λάβει το OKκαι από τον συγγραφέα, αλλά τελικά το όραμά του δεν βρήκε σύμφωνο το στούντιο. Τελικά στην καρέκλα του σκηνοθέτη του Rated-Rφιλμ κάθισε ο άνευ περγαμηνών Andy(Andres) Muschietti (Mama, 2013).Υπενθυμίζεται εδώ ότι το βιβλίο έχει γυριστεί το 1990για την τηλεόραση, με τον καταπληκτικό Tim Curry στον ρόλο του κλόουν-δολοφόνου παιδιών Pennywise. Ο Muschietti και ο Gary Dauberman θα βρίσκονται και στο τιμόνι του σίκουελ.

Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται μία ομάδα επτά παιδιών, που αποκαλούνται Λούζερς (loser: χαμένος, ηττημένος). Τους αποτελούν οι Jaeden Lieberher (Midnight Special, Masters of Sex, St. Vincent), Jeremy Ray Taylor (Ant-Man), Sophia Lillis (που θυμίζει παιδική έκδοση της Shirley Mac Laine), Finn Wolfhard (ο πιο γνωστός από τα παιδιά λόγω του Stranger Things, ο οποίος έχει και τις καλύτερες ατάκες), Wyatt Oleff, Chosen Jacobs και Jack Dylan Grazer. Οι επτά ανήλικοι αποφασίζουν να πολεμήσουν τον διαβολικό κλόουν Pennywise, που κάθε 27 χρόνια βγαίνει από τους υπονόμους της πόλης και αρπάζει παιδιά. Μέσα από τον αγώνα της η παρέα μαθαίνει την δύναμη της αλληλεγγύης. Μέλη της γνωρίζουν την εφηβική αγάπη, καλωσορίζοντας την προσωπική τους ανάπτυξη, σε μία ταινία που δανείζεται στοιχεία από τα Stand by me και Stranger Things.

Οι μικροί παίζουν καλά, όπως και ο Nicholas Hamilton (The Dark Tower), υποδυόμενος το παιδί εκφοβιστή και ο Jackson Robert Scott στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Ως ο βασικός κακός της ιστορίας πρωταγωνιστεί ο 27χρονος Σουηδός ηθοποιός Bill Skarsgard (Atomic Blonde, Allegiant, Hemlock Grove, Anna Karenina), γιος του Stellan Skarsgard (Nymphomaniac) και αδελφός του Alexander Skarsgard (Big Little Lies, Waron Everyone, Melancholia, Zoolander). Ο ηθοποιός, εκτός από τα φυσικά χαρακτηριστικά, δούλεψε πολύ την ιδιαίτερη φωνή και το μανιακό, τσιριχτό γέλιο του ήρωα που υποδύθηκε. Την εμφάνισή του επιμελήθηκαν οι special effects makeup artists Alec Gillis(Aliens, Alien 3) και Tom Woodruff. Tο κοστούμι του σχεδίασε η Janie Bryant (Mad Men).

Και ενώ με την ολοκλήρωση της μισής ταινίας όλοι οι φίλοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον Κακό του έργου, το σφιχτοδεμένο σενάριο κατορθώνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον, ακόμα-ακόμα και να συγκινήσει, μεταφέροντας την δράση σε ένα σπίτι του τρόμου. Όσο η ώρα περνάει, ο θεατής φοβάται όλο και περισσότερο τον κλόουν, ενώ τα παιδιά της ιστορίας τον φοβούνται όλο και λιγότερο. Την αγωνία επιτείνει το μοντάζ του Jason Ballantine (Ο υπέροχος Γκάτσμπυ).

Hμουσική του Benjamin Wallfisch (Hidden Figures, Annabelle: Creation)είναι διακριτή, παρά τα τραγούδια της δεκαετίας του ’80, που κατακλύζουν το φιλμ (από New Kids on the Block μέχρι Cure).

Η ατμοσφαιρική φωτογραφία είναι του Νοτιο-κορεάτη Chung-hoon Chung (Old Boy) και η εξαιρετική καλλιτεχνική διεύθυνση του Claude Pare (The Aviator). Η γενιά των 45άρηδων (οι 13χρονοι των ‘80’ς) κρύβεται και στην παραγωγή (Roy Lee, Dan Lin, Seth Grahame-Smithκαι η αδελφή του σκηνοθέτη Barbara Muschietti).

Trivia:

- Υπάρχε ιαναφορά στην ταινία A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child (1989).
- Για τους λάτρεις του 70χρονου συγγραφέα, αυτή την εποχή παίζεται η τηλεοπτική σειρά Mr. Mercedes, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο (2014).
- Οι γυναικείες φιγούρες του Amedeo Modigliani (1884-1920) ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη και στο Mama και στο It.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 από την Tanweer.