Κριτική για "Το Κύμα" από τον σκηνοθέτη του reboot του Tomb Raider

Κριτική για "Το Κύμα" από τον σκηνοθέτη του reboot του Tomb Raider

 

«BOLGEN / ΤΟ KYMA / THE WAVE»
Του σκηνοθέτη του reboot του Tomb Raider
7/10

 

Ο 44χρονος Νορβηγός σκηνοθέτης Roar Uthaug γυρίζει εδώ και 10 χρόνια ταινίες, που περιέχουν το στοιχείο της περιπέτειας. Με το τέταρτο φιλμ του με τον τίτλο Bolgen του 2015 πλησιάζει αρκετά το Χόλιγουντ. Ήταν θέμα χρόνου αυτό να τον αρπάξει και να χρηματοδοτήσει, για κάτι αμερικάνικο. Έτσι ο Uthaug κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη του reboot του Tomb Raider. Το φλερτ λοιπόν απέδωσε. Αναπόφευκτα - έστω και με καθυστέρηση δύο ετών - έρχεται στην Ελλάδα Το Κύμα, που ο τίτλος του προδιαθέτει για το περιεχόμενο.

 

Το σενάριο των John Kare Raake και Harald Rosenlow-Eeg, εμπνευσμένo από αληθινά γεγόνοτα που συνέβησαν στην Νορβηγία το 1905 και το 1934, προειδοποιεί για ένα τσουνάμι, που κάποια στιγμή θα συμβεί οπωσδήποτε ξανά στα φιορδ της βόρειας χώρας. Το συγγραφικό δίδυμο χτύπησε φλέβα χρυσού, καθώς για το 2018 συνέγραψαν μια ιστορία, που έχει στο επίκεντρο έναν σεισμό στο Όσλο. Επισημαίνεται ότι η Νορβηγία διαθέτει 300 ασταθείς βουνοπλαγιές. Στο The Wave o χειρότερος φόβος ενός έμπειρου γεωλόγου (Κρίστιαν) θα γίνει πραγματικότητα, όταν θα συμβεί η μεγάλη δόνηση στην μικρή πόλη του Γκεϊράνγκερ. Χιλιάδες κόσμος έχει μόλις 10 λεπτά, για να σωθεί από την κατολίσθηση και τις συνέπειές της.

 

Πρόκειται για αυτό που ακούγεται. Μιααξιοπρεπή ταινία καταστροφής από την Βόρεια Ευρώπη. Θυμίζει λίγο την προ εικοσαετίας Κορυφή του Δάντη. Απλά, αντί για τον Pierce Brosnan, εδώ πρωταγωνιστής είναι ο εξίσου καλός ηθοποιός Kristoffer Joner (The Reverant, 2015, Βασιλιάς σε μια κόλαση, 2010). Λόγω της χώρας προέλευσης του φιλμ τα εφέ δεν είναι και τα πιο πειστικά. Ακριβώς όμως επειδή πρόκειται για μια νορβηγική ταινία υπάρχει και μια σκηνή, που μια μάνα σκοτώνει, που αποκλείεται να έβλεπες ποτέ σε αμερικάνικο blockbuster. Κατά τα άλλα η δράση κυλά σωστά χρονομετρημένη. Μετά την πρώτη ώρα - και αφού έχει συμβεί η μεγάλη καταστροφή - παρακολουθείς τον αγώνα επιβίωσης των ηρώων του σεναρίου.

 

Από το καστ ξεχωρίζει το γνωστό πρόσωπο του Thomas Bo Larsen, που έχει εμφανιστεί στα The Hunt(2012) και Festen (1998).Καλή και η Ane Dahl Torp στον ρόλο της μάνας, Ο Fridtjov Saheim ως κομπλεξικός επαρχιώτης προϊστάμενος και ο Arthur Berning, που πρέπει να ακολουθήσει τις εντολές του. Δεν λείπουν οι υπερβολές και οι απιθανότητες, όλα όμως συμβάλλουν στο να δεις κάτι βατό, όχι πρωτότυπο, αλλά σίγουρα αγωνιώδες, καθώς συμπάσχεις για τα τεκταινόμενα.

 

Trivia:Πρόκειται για την επίσημη υποψηφιότητα της Νορβηγίας στα Όσκαρ του 2016.

 

Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 από την Neo Films.