Κριτική για το «Ένα Ενωμένο Βασίλειο/A United Kingdom»

Κριτική για το «Ένα Ενωμένο Βασίλειο/A United Kingdom»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Ένα Ενωμένο Βασίλειο/A United Kingdom»
7/10

Ο τίτλος της ταινίας δεν αναφέρεται σε ευρωπαϊκό, αλλά σε αφρικανικό κράτος. Με σενάριο του Guy Hibbert, βασισμένο στο βιβλίο Colour Bar (2006) της Susan Williams, η - αφυπνισμένη σε θέματα ρατσισμού - σκηνοθέτις Amma Asante (Belle) αφηγείται την αγάπη του Seretse Khama (David Oyelowo), ανώτατου φυλάρχου της Μποτσουάνα, και της Βρετανίδας Ruth Williams (Rosamund Pike) εν έτει 1947 στο Λονδίνο. Η περί ισότητας ιστορία του φιλμ είναι επίκαιρη, αφού ο κόσμος ζει στην εποχή της επικίνδυνης εξίσωσης από τον αμερικανό πρόεδρο των οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και της Κου-Κλουξ-Κλαν (ΚΚΚ). Ποιος το φανταζόταν ότι η πάντα υπαρκτή, αλλά κρυμμένη στα λαγούμια της, ΚΚΚ θα ερχόταν ξανά στον αφρό, όπως και στην Ευρώπη ξανά τρώμε καθημερινά στην μάπα την σβάστικα, σύμβολο που είχε ξεχαστεί, μαζί με τους περιθωριοποιημένους, που την λάτρευαν…

Ήρθε λοιπόν ο καιρός οι σημερινοί νέοι, ύστερα από 50 χρόνια που κυκλοφόρησε, να δουν την σύγχρονη εκδοχή του φιλμ Guess Who’s Coming to Dinner, που λέγεται ότι η συγγραφή του επηρεάστηκε από τον έρωτα Seretse-Ruth. Μπορεί να φανταστεί κάποιος το σκάνδαλο που προκάλεσε ο γάμος του μαύρου αφρικανού διαδόχου και της λευκής βρετανής, αφού ακόμα και στο σινεμά η συνεύρεση ανθρώπων διαφορετικού χρώματος επιδερμίδας σόκαρε χρόνια αργότερα. Μάλιστα προ 6μήνου ο Kevin Costner αποκάλυψε ότι αρκετές από τις κακές κριτικές της ταινίας The Bodyguard του 1992 πήγαζαν εκ του γεγονότος ότι κάποιοι δεν χαίρονταν με την επιλογή μιας μαύρης συμπρωταγωνίστριας (Whitney Houston). Η σκηνή του μεταξύ τους φιλιού σε μια ταινία blockbuster τάραξε τα ύδατα. Δεν είναι τυχαίο ότι το σενάριο άργησε να μεταφερθεί στο πανί, αφού στα ‘70’ς η κινηματογραφική βιομηχανία δεν επέτρεψε στην Diana Ross να σταθεί στο πλευρό είτε του Steve McQueen (το 1976) είτε του Ryan O’Neal (το 1979), που προαλείφονταν για τον ρόλο του Σωματοφύλακα. Έκτοτε η Ross δεν ξαναεμφανίστηκε στο σινεμά, ο McQueen έκανε μια ταινία με την Linda Evans και ο O’Neal τα ξαναβρήκε κινηματογραφικά με την Barbra Streisand (The Main Event). Η τύχη το έφερε Ross και Houston να τραγουδήσουν μαζί live ένα τραγούδι το 1992.

Γιατί τώρα ένας που δεν ασχολείται με την πολιτική να δει το Ένα Ενωμένο Βασίλειο; Πρώτον γιατί διαθέτει δύο καλούς βρετανούς ηθοποιούς γύρω στα 40 τους. Οι David Oyelowo και Rosamund Pike βρίσκονται σε συνεχή άνοδο στην καριέρα τους και ως ερωτικό δίδυμο δεν πείθουν μεν απόλυτα με την χημεία τους, αλλά στις ατομικές σκηνές τους ξεχωρίζουν. Επίσης κανέναν δεν βλάπτει μια φέτα σύγχρονης ιστορίας, ειδικά όταν αυτή αφορά στον απέθαντο πολιτικό αμοραλισμό.

Το καστ συμπληρώνουν ο Tom Felton (ο Draco Malfoy του Harry Potter), ο ιδανικός κακός Jack Davenport (Smash), η Laura Carmichael (Downton Abbey), η σύζυγος του πρωταγωνιστή Jessica Oyelowo, ο Nicholas Rowe (The Crown), ο αγνώριστος Anton Lesser (ο Qyburn του Game of Thrones) και ο ανερχόμενος Jack Lowden (Dunkirk, Denial, ‘71). Την ομορφιά της Αφρικής αποδίδει η φωτογραφία του Sam McCurdy του Game of Thrones, ενώ μοντάρουν οι Jonathan Amos (Baby Driver) και Jon Gregory (In Bruges, Four Weddings and a Funeral). Καταπληκτικά τα κοστούμια της εξειδικευμένης Jenny Beavan, σε συνεργασία με την Anushia Nieradzik. Το σάουντρακ υπογράφει ο Patrick Doyle ενώ ακούγονται μουσικές της εποχής.

Trivia: το σενάριο του Guess Who’s Coming to Dinner βασίστηκε και στον διαφυλετικό γάμο της Peggy Cripps και του Joe Appiah, που εδώ μάλιστα τον υποδύεται ο Merveille Lukeba.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 31 Αυγούστου 2017 από την Feelgood.