Κριτική για το "Έρωτες & Φιλίες/Love & Friendship"

Κριτική για το "Έρωτες & Φιλίες/Love & Friendship"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Έρωτες & Φιλίες/Love & Friendship»
7/10

Η ταινία που σκηνοθέτησε και έγραψε ο Whit Stillman, βασισμένος στο διήγημα της Jane Austen (1775-1817) Lady Susan, θυμίζει κωμωδία του Woody Allen με ρούχα εποχής. Το έργο είχε γραφτεί σε μορφή επιστολών στα μέσα του 1790, αλλά δημοσιεύτηκε από τον ανηψιό της συγγραφέως το 1871.

Η Lady Susan Vernon εγκαθίσταται προσωρινά στην έπαυλη των πεθερικών της, μέχρι να καταλαγιάσουν οι φήμες που κυκλοφορούν στους αριστοκρατικούς κύκλους, σχετικά με τις ερωτικές της περιπέτειες. Όσο βρίσκεται εκεί, είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει σύζυγο για την ίδια και για την κόρη της Frederica. Σύντομα, η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο της.

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός έχει στα χέρια του μία πανέμορφη πρωταγωνίστρια, την Kate Beckinsale (Underworld, Serendipity). Η καλή ηθοποιός (υποψήφια για Golden Space Needle Award Καλύτερης Ηθοποιού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σιάτλ 2016) ενσαρκώνει με πίστη την δολοπλόκο εύθυμη χήρα. Στήνει μία γοητευτική και ταυτόγχρονα αντιπαθητική προσωπικότητα, που - ως Alexis Colby-Carrington της γεωργιανής εποχής - στήνει ιστούς, χωρίς να νοιάζεται για τα θύματά της. Η 44χρονη πρωταγωνίστρια, αρκούντως ξιπασμένη με την αγγλική προφορά της, θυμίζει αρκετά την επίσης Βρετανή Joan Collins, που στα 48 της δημιούργησε τον ρόλο της ζωής της στην τηλεόραση. Η ηρωίδα της δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο προσωπικό της συμφέρον, ζηλεύει τα νειάτα της κόρης της και εκμεταλλεύεται καταστάσεις και ανθρώπινες αδυναμίες.

Την Beckinsale πλαισιώνει ένας αξιόλογος θίασος: Chloë Sevigny (που με την Beckinsale πρωταγωνιστούσαν πριν 20 έτη στο The Last Days of Disco του σκηνοθέτη), Xavier Samuel, Stephen Fry, οι Conor MacNeill και Kelly Campbell του The Fall, Jemma Redgrave, αλλά αυτός που κατορθώνει να ξεχωρίσει είναι ο Tom Bennett, που ως Sir James Martin είναι διασκεδαστικός, χτίζοντας πάνω σε έναν ρόλο βγαλμένο από την ζωή. Πολύ καλά τα κοστούμια της Ιρλανδής Eimer Ni Mhaoldomhnaigh (The Fall, Calvary, Brideshead Revisited, Becoming Jane).

Trivia: Στο φιλμ ακούγονται - μεταξύ άλλων - οι κλασικές μουσικές των George Friederich Haendel,

Henry Purcell, Marc-Antoine Charpentier,

Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio VivaldiLudwig van Beethoven, Johann Christian Bach.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 20 Ιουλίου 2017 από την από την StraDa Films σε συνεργασία με την Seven Films