Κριτική για το "To The Bone"

Κριτική για το "To The Bone"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«TO THE BONE»
8/10

Το - σε σκηνοθεσία και σενάριο - φιλμ της Marti Noxon (Glee, Mad Men, Grey’s Anatomy, Prison Break, Buffy the Vampire Slayer) ήταν υποψήφιο φέτος για το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ του Sundance. Γυναίκες έχουν αναλάβει την παραγωγή (Monika Bacardi, Bonnie Curtis, Julie Lynn, Karina Miller) συν ο 30άρης Ιταλός Andrea Iervolino. Η Noxon προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια. Ο παραγωγός πατέρας της Nicolas Noxon (1936-2016) έχει κερδίσει βραβεία για την σειρά National Geographic. Η σκηνοθέτις επιλέγει ως πρωταγωνίστρια την 28χρονη κόρη του Phil Collins Lily Collins (Okja, Mirror Mirror, The Mortal Instruments: City of Bones, Rules Don’t Apply), για να αφηγηθεί μία ιστορία για τις διατροφικές διαταραχές.

Η πρώτη φορά που μπορεί το θέμα να έπαιξε στην ελληνική τηλεόραση πρέπει να ήταν γύρω στα μέσα των ‘80’s, όταν στην ΕΡΤ προβλήθηκε η ταινία The Best Little Girl in the world (1981),

με την άγνωστη τότε 19χρονη Jennifer Jason Leigh, αλλά και την συνομήλική της Ally Sheedy. Ίσως αυτό να έγινε τότε με αφορμή τον θάνατο της Karen Karpenter τον Φλεβάρη του 1983 από νευρική ανορεξία. Δυστυχώς το θέμα συνεχίζει να είναι επίκαιρο στα ελληνικά ΜΜΕ λόγω του πρόσφατου θανάτου της δημοσιογράφου Νανάς Καραγιάννη από την ίδια ασθένεια.

Η Ellen της ταινίας παλεύει να γίνει κόκκαλο, αδιαφορώντας για την υγεία της. Η σκηνοθέτις προβάλλει το γεγονός πώς πολλοί νέοι, που πάσχουν από ανορεξία ή βουλιμία, προέρχονται από προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα, χωρίς όμως να θέλει να τους δικαιολογήσει. Ούτε τους μαστιγώνει, πλην μίας ανατριχιαστικής σκηνής προς το τέλος του έργου. Την βιολογική μητέρα της πρωταγωνίστριας υποδύεται μία άλλη Lili, η Lili Taylor και την σύντροφό της η Brooke Smith, που μετά την Σιωπή των Αμνών, εμφανίστηκε στα Six Feet Under, Grey’s Anatomy και πιο πρόσφατα στο Ray Donovan. Τον γιατρό υποδύεται ο Keanu Reeves και ως Luke ντεμπουτάρει ο – ήδη κάτοχος βραβείου Tony - 28χρονος Βρετανός Alex Sharp.

Θα σοκαριστείτε, αλλά και θα αναλογιστείτε. Θα αφυπνιστείτε και θα συνειδητοποιήσετε.

Trivia: Στην ταινία ακούγεται το τραγούδι Water του βραβευμένου στα Brit Awards Jack Garratt, που είχε αποπειραθεί να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το 2005 στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision Junior.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 14 Ιουλίου 2017 από το Netflix.