Κριτική για το The Zookeeper’s Wife

Κριτική για το The Zookeeper’s Wife

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«The Zookeeper’s Wife»

7/10

Πιο πιθανό μία γυναίκα συγγραφέας να εξάρει τον ηρωισμό, που δεν βασίζεται στην βία. Η 69χρονη Diane Ackerman έγραψε πριν 10 χρόνια το ομώνυμο βιβλίο, που αφηγείται την πραγματική περιπέτεια του ζεύγους Antonina Zabinska (Jessica Chastain) και Jan Zabinski (Johan Heldenbergh), οι οποίοι από ιδιοκτήτες του ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας, βρέθηκαν να σώζουν Εβραίους κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Το ζευγάρι πρόσφερε καταφύγιο και ευκαιρία απόδρασης σε 300 Εβραίους και αντάρτες. Όλοι γλύτωσαν από τα βασανιστήρια και τον θάνατο πλην 2, που είχαν φυγαδευτεί σε ένα οικοτροφείο.

Μια άλλη γυναίκα, η 50χρονη Νεοζηλανδή σκηνοθέτις Niki Caro (North Country), βασισμένη στο σενάριο της Angela Workman, και ευχαριστώντας τα δύο παιδιά των Zabinski, γυρίζει ένα φιλμ στην Πράγα (Τσεχία), που περιέχει μια δυνατή ιστορία, χωρίς να προσφέρει πρωτοτυπία στο κοινό, αφού βασικός στόχος είναι να αναδείξει την σημασία του να μην ξεχνάς, μένοντας πιστή στην γραμμική αφήγηση. Την κατάσταση από την μετριότητα σώζει η ηθοποιός, που υποδύεται την κεντρική ηρωίδα. Η Jessica Chastain εκτός από πρωταγωνίστρια χρίζεται και υπεύθυνη παραγωγός στο πλευρό της 5ης γυναίκας ηγέτιδας της ταινίας, της συμπαραγωγού Katie McNeill. Παραγωγοί είναι οι Jeff Abberley (Ο Επίμονος Κηπουρός) και Kim Zubick.

Από τα μάτια των ηρώων του φιλμ, και συνεπώς και των θεατών, περνά όλη η ιστορία της υπό κατοχή Βαρσοβίας. Ο βομβαρδισμός, το πογκρόμ των Εβραίων (το 30% του πληθυσμού της πόλης), η γκετοποίησή τους, ο λιμός, η απέλαση σε στρατόπεδο εξόντωσης, ο εμπρησμός του γκέτο, η αντίσταση, η ήττα των Ναζί. Η Chastain ξεχωρίζει αν και παίζει και με παιδιά και με ζώα. Υπάρχει όμως μια σκηνή, που η Shira Haas σπάει ως Urszula την σιωπή της και καθηλώνει με την ερμηνεία της. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον άριστο ηθοποιό Daniel Bruhl, που παίζει τον ναζί ζωολόγο Lutz Heck. Τον επιστάτη Jerzyk υποδύεται ο Ιρλανδός Michael McElhatton (Game of Thrones, King Arthur, The Fall) και τον εντομολόγο Dr. Ziegler ο Waldemar Kobus (Black Book, Valkyrie). Στο καστ συναντάς ηθοποιούς από το The Brothers Grimm (2005), αφού και αυτό είχε γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Τσεχία.

Trivia: Στο φιλμ ακούγονται, πλην του θέματος του Harry Gregson-Williams, W.A. Mozart, P.I. Tchaikovsky, J. Offenbach, H. Zander, και - διά χειρών πρωταγωνίστριας - L.Van Beethoven και C. Saint-Saens.

Η Caro σκηνοθετεί την Noomi Rapace στην επερχόμενη βιογραφία της Μαρίας Κάλλας (Callas), βασισμένη στο βιβλίο Too Proud, Too Fragile του Alfonso Signorini.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 29 Ιουνίου από την Spentzos.