Κριτική για το "War Machine"

Κριτική για το "War Machine"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«War Machine»
8/10

Οι Αμερικανοί στο σινεμά τους παραμυθιάζουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν και ταινίες, που ξεμπροστιάζουν τους εαυτούς τους. Το War Machine είναι παραγωγή της εταιρείας Plan B του πρωταγωνιστή Brad Pitt και μιλά για τις φιλοπόλεμες ΗΠΑ, που δημιουργούν συνέχεια εχθρούς με τις πολιτικές τους. Σκηνοθετεί ο David Michod, ο οποίος εμπνέεται σεναριακά από το βιβλίο The Operators (2012) του Michael Hastings (1980-2013). Ο συγγραφέας λέγεται ότι δολοφονήθηκε από FBI και CIA, επειδή δούλευε πάνω σε ένα νέο έργο του για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας του (NSA). Ο Hastings έγραφε στο Rolling Stone, όπου και δημοσιεύθηκε το 2010 το άρθρο του The Runaway General, αναφερόμενο στον στρατηγό Stanley McChrystal, επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν την περίοδο 2009-2010. Μετά την δημοσίευση του άρθρου ο στρατηγός αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού όσα αποκαλύπτονταν έφερναν σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στην ταινία ο ήρωας μετονομάζεται για νομικούς λόγους σε Glen McMahon και ο Pitt, για να τον υποδυθεί, υιοθετεί μία αστεία φωνή και ένα περίεργο περπάτημα, που ταιριάζει στην σατιρική ματιά του σκηνοθέτη. Επίσης η παραγωγή προσπαθεί να φέρει εμφανισιακά τον ηθοποιό πιο κοντά στην πραγματική του ηλικία, από αυτήν που δείχνει, προκειμένου να μοιάσει με τον 55χρονο στρατηγό την περίοδο της συνέντευξής του. Ο μονολιθικός αξιωματικός παρουσιάζεται ως θύμα της ύβρεως, που διέπραξε. Με την άφιξή του στην μονάδα δημιουργεί έναν κύκλο επτά κολάκων, που τυγχάνουν υφιστάμενοί του, ως άλλη Χιονάτη. Ο παραλογισμός του πολέμου, που υποκινούν παράφρονες ηγέτες, που διατάζουν κάγκουρες, αμόρφωτους και στρατόκαβλους φαντάρους, είναι παρών σε όλο το αντιπολεμικό και αντιηρωικό φιλμ.

Ο Scoot McNairy υποδύεται τον συγγραφέα υπό το όνομα όμως Sean Cullen. Τον πραγματικό πρόεδρο (2001-2014) του Αφγανιστάν Hamid Karzai υποδύεται ο Ben Kingsley. Την παράσταση κλέβει με την ολιγόλεπτη εμφάνισή της η Tilda Swinton. Μοναδική αμερικανίδα ηθοποιός, που μπορεί να κάνει το ίδιο, είναι η Melissa Leo. Αγνώριστη η Meg Tilly είναι η σύζυγος του στρατηγού, που τολμά να τον αμφισβητήσει για λίγο με συγκινητικά αποτελέσματα. Η μουσική είναι των συνεργατών Nick Cave - Warren Ellis.

Trivia:

- Ο Hastings κόντραρε και τον αντικαταστάτη του Stanley McChrystal, David Petraeus, που παραιτήθηκε λόγω σεξουαλικού σκανδάλου, αφού απέτυχε ως στρατιωτικός και αυτός σε Ιράκ και Αφγανιστάν, και τον οποίον υποδύεται (ως Bob White) στο τελευταίο λεπτό του φιλμ ο Russell Crowe.

- Στο soundtrack ακούς – μεταξύ άλλων – Lady Gaga

rolling stone25

Mozart

Henry Mancini

και Μέγα Φρειδερίκο

Η ταινία κυκλοφορεί στο Netflix.