Κριτική για το "Wonder Woman"

Κριτική για το "Wonder Woman"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Wonder Woman»
7/10

Η διαφορά αυτής της περιπέτειας σε σχέση με τις υπόλοιπες, που έχουν πρωταγωνιστές ήρωες της DC Comics, δεν είναι ότι στο επίκεντρο βρίσκεται μια γυναίκα, αφού έχει προηγηθεί το Supergirl (1984) και η Catwoman (2004). Το διαφορετικό έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ηρωίδα του William Moulton Marston σκηνοθετεί μία γυναίκα (Patty Jenkins). Έτσι η πλοκή ρίχνει βάρος στο love story της Wonder Woman, την οποία υποδύεται η Gal Gadot, και του ήρωα που υποδύεται ο Chris Pine.

Η 45χρονη Patty Jenkins (Monster) εμπιστεύεται το σενάριο του Allan Heinberg, που υποστηρίζεται από την ιστορία του ίδιου και των Zack Snyder (που κρατά μικρό ρόλο) και Jason Fuchs. Για να απολαύσεις το φιλμ θα πρέπει να ξεπεράσεις το μπερδεμένο story, που μπλέκει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) και την εποχή των Αμαζόνων (8ος Αιώνας π.Χ.). Η θεματική της ταινίας κλέβει λίγο από το Pretty Woman (με τον εκσυγχρονισμό του στυλ της νεοφερμένης στο Λονδίνο Wonder Woman), λίγο από τον Τιτανικό (λόγω της αυτοθυσίας του αρσενικού) και λίγο από τις Επικίνδυνες Αποστολές (με το γκαλά-ευκαιρία λάμψης των κατασκόπων).

Η Gal Gadot είναι πανέμορφη (το 2004 εξάλλου εκπροσώπησε το Ισραήλ στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος).

Κατά τα άλλα υπάρχουν εντυπωσιακές σκηνές μαχών, που αποθεώνουν το θηλυκό στοιχείο της ταινίας, και ιδανικές συμπρωταγωνίστριες οι Robin Wright (House of Cards) και Connie Nielsen (The Following, Gladiator). Φυσικά η Gadot δεν είναι καμιά ηθοποιός περιωπής, ενώ γίνεται πλέον κατανοητό γιατί γυναίκες ηθοποιοί σαν την Wright βρίσκουν μόνο στην τηλεόραση και στο θέατρο την ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους. Και φέτος η Robin Wright διαπρέπει στο Netflix ως Claire Underwood. Η Elena Anaya είναι σαν να συνεχίζει τον ρόλο της στο The Skin I Live In, η Lucy Davis προσφέρει κωμικές ανάσες, ενώ παίζει και η Lisa Loven Kongsli του Ανωτέρα Βία/Force Majeure. Στις αντρικές παρουσίες ξεχωρίζουν οι Ewen Bremmer (Trainspotting), Danny Huston (ως γραφικός κακός), David Thewlis (που υποτιμά τον εαυτό του), Eugene Brave Rock και Said Taghmaoui (American Hustle). Στο μοντάζ ο καταξιωμένος Martin Walsh (Chicago) και στα κοστούμια η Lindy Hemming (Topsy-Turvy).

Trivia:

- Στους τίτλους τέλους ακούγεται το To be Human της Sia (feat. Labrinth).

- Γίνεται αναφορά στον Σωκράτη, στα αρχαία ελληνικά και στον Θουκυδίδη.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 8 Ιουνίου 2017 από την Tanweer σε 2D και 3D.