Κριτική για το "100 ΜΕΤΡΑ"

Κριτική για το "100 ΜΕΤΡΑ"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«100 ΜΕΤΡΑ/100 metros/100 meters»
8/10

Πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας. Μία εκφυλιστική ασθένεια. Αυτή διαγιγνώσκεται στον Ramon (ο 36χρονος Dani Rovira), τον ήρωα του φιλμ του 35χρονου Ισπανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Marcel Barrena. Η κατάθλιψη και η απομόνωση κυριεύουν τον ασθενή. Μέχρι την μέρα που αποφασίζει να ολοκληρώσει το τρίαθλο για τον τίτλο του Σιδερένιου Ανθρώπου (Iron Man) ήτοι 3,8 χλμ κολύμβηση, 180 χλμ ποδηλασία και 42 χλμ τρέξιμο. Ο Ramon Arroyo,

γεννημένος στο Μπιλμπάο το 1971, υπήρξε η έμπνευση της ταινίας, που έχει αποσπάσει μία υποψηφιότητα για βραβείο Goya (Υποψηφιότητα για Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον 56χρονο Karra Ejejalde των Even the Rain, Biutiful και Kika) και δύο βραβεία Gaudí (Βραβείο Β’ Ανδρικού για τον Karra Ejejalde και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την 37χρονη Alexandra Jimenez). Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται τον πεθερό (Manolo) και την σύζυγο (Inma) αντίστοιχα του Ramon.

Το καλό με το φιλμ είναι ότι δεν διεκδικεί να γίνει μελό ούτε σου επιτρέπει να λυπηθείς τον πρωταγωνιστή. Αντίθετα δείχνει με ψύχραιμο τρόπο την πραγματικότητα. Οι δήθεν φίλοι απομακρύνονται στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης, η εργοδοσία αποφεύγει την απόλυση, για να γλυτώσει την καταβολή της ανάλογης αποζημίωσης και οι ισχυρές θεραπείες εξαντλούν το αδύναμο κορμί. Αλήθεια όμως κρύβει και η ιστορία του Ramon, αφού - κόντρα στις συμβουλές - ο ισπανός ασθενής αποφασίζει να αποποιηθεί τον οίκτο των γύρω του και να μην παραιτηθεί της ζωής, και με την επιλογή του αυτή προσφέρει στην ταινία το ιδανικό, λυτρωτικό φινάλε.

Trivia: Στο φιλμ ακούγεται το 100 Metros του - επίσης αγωνιστή της ζωής – 33χρονου Lucas Vidal, ενώ σε μικρό ρόλο εμφανίζεται η αγαπημένη Maria de Medeiros (Pulp Fiction)

και για χάρη της ακούγεται το Noelia του αδικοχαμένου Nino Bravo (1944-1973).

Η ταινία κυκλοφορεί στην 1 Ιουνίου 2017 από την Seven.