Η Ενοχή των Αθώων/Les Innocents/Agnus Dei

Η Ενοχή των Αθώων/Les Innocents/Agnus Dei

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Η Ενοχή των Αθώων/Les Innocents/Agnus Dei»
8/10

Μία γυναίκα, η Anne Fontaine, σκηνοθετεί γυναίκες σε μία ταινία που εξυμνεί την θέληση για ζωή. Το σενάριο των Sabrina B. Karine και Alice Vial βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, που διαδραματίστηκαν στην Πολωνία του 1945. Η Mathilde (Lou de Laage), μία νεαρή Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, υπηρετεί τα θύματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Την ημέρα που μία καλόγρια ζητά επιτακτικά την βοήθεια της, βρίσκεται σε μία μονή, όπου εγκυμονούν αρκετές μοναχές, θύματα της βαρβαρότητας του σοβιετικού στρατού.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις της Madeleine Pauliac (1912-1946), της γιατρού του Ερυθρού Σταυρού που ήταν η έμπνευση για την ταινία, 25 γυναίκες ήταν θύματα βιασμού στη μονή τους, μέχρι και 40 φορές κάποιες από αυτές, 20 σκοτώθηκαν και 5 κατέληξαν να εγκυμονούν. Η Madeleine Pauliac σκοτώθηκε σε ατύχημα σε μία αποστολή κοντά στην Βαρσοβία τον Φεβρουάριο του 1946. Τις εμπειρίες της συνέλεξε στο βιβλίο του ο ανηψιός της - παραγωγός και ηθοποιός (Time Out, 2001) - Philippe Maynial.

Η de Laage είναι πανέμορφη και υποδύεται την γιατρό, ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και κεκαλυμμένης γυναικείας ευαισθησίας. Η Agata Kulesza (Ida, 2013) είναι η άτεγκτη Ηγουμένη, που καταλήγει να δρα απάνθρωπα. Στον αντίποδα, το δεξί της χέρι Maria (Agata Buzek) αναλαμβάνει δράση μόλις χρειαστεί. Ο Vincent Macaigne ερμηνεύει τον ρόλο του Εβραίου γιατρού Samuel, που προσπαθεί να ανακουφιστεί στην γυναικεία αγκαλιά. Σπαρακτική η αδερφή Zofia της Anna Prochniak.

Στους λοιπούς ρόλους οι: Joanna Kulig, Eliza Rycembel, Katarzyna Dabrowska, Helena Sujecka, Dorota Kuduk, Klara Bielawka, Mira Maludzinska, Pascal Elso, Thomas Coumans, Leon Natan-Paszek, Joanna Fertacz. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Caroline Champetier. Μοντάζ: Annette Dutertre.

Trivia: στην ταινία ακούγεται το On the Nature of Daylight του Max Richter.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 11 Μαΐου 2017 από την Feelgood.