Κριτική για το Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης

Κριτική για το Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης/United States of Love»

6/10

Το τείχος έπεσε. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συμβάλλει στην μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή των τελευταίων 30 ετών. Οι απλοί άνθρωποι ζουν στο πετσί τους τις ανατροπές. Αυτό το κοινωνικό περιβάλλον επιλέγει ο 37χρονος Πολωνός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Tomasz Wasilewski (Τόμας Βασιλέφσκι), για να αφηγηθεί την ιστορία τεσσάρων - φαινομενικά ευτυχισμένων - γυναικών, διαφορετικών ηλικιών. Το 1990 παρουσιάζεται από τον δημιουργό - στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του - ως το πρώτο χαρούμενο έτος ελευθερίας, αλλά και αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας του. Έτσι οι ηρωίδες του αποφασίζουν ότι έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουν τις ζωές τους και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους. Η Αγκάτα (η Julia Kijowska του In Darkness) είναι μία νεαρή μητέρα, παγιδευμένη σε έναν δυστυχισμένο γάμο, η οποία ψάχνει καταφύγιο σε μία ακόμη αδιέξοδη σχέση. Η Ρενάτα (Dorota Kolak) είναι μία μεγαλύτερη σε ηλικία δασκάλα, η οποία παρακολουθεί γοητευμένη την γειτόνισσα της, Μαρζένα (Marta Nieradkiewicz). Η τελευταία είναι μία παλιά νικήτρια καλλιστείων και νυν δασκάλα αερόμπικ, της οποίας ο σύζυγος εργάζεται στην Γερμανία. Τέλος, η Ίζα (η Magdalena Cielecka του Katyn) είναι διευθύντρια σχολείου και ερωτευμένη με τον πατέρα μίας μαθήτριάς της.

Το Unites States of Love έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου και απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου. Η σεξουαλική καταπίεση απασχολεί τον σκηνοθέτη και στα δύο προηγούμενα φιλμ του είτε αυτή αφορά straight πρωταγωνιστές (In A Bedroom/W Sypialni) είτε gay ήρωες (Floating Skyscrapers/Plynace wiezowce). Το πρώτο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary 2012. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Floating Skyscrapers/Płynace Wiezowce, με αφετηρία την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca 2013 (επιλέχθηκε ως μία από τις καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ, από το Indiewire), συνέχισε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Μαζί με το In the Name Of/W imie… της Malgorzata Szumowska (Elles) αποτέλεσαν το 2013 τις δύο πρώτες πολωνικές lgbtq ταινίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης οφείλουν πολλά στην φωτογραφία του Oleg Mutu (The Death of Mr. Lazarescu), που αποτυπώνει την θλιβερή εικόνα μιας χώρας, που μόλις αποτίναξε τον κομμουνιστικού ζυγό και παραπαίει μεταξύ καθολικισμού, φτώχειας και ανασφάλειας. Δυστυχώς το σενάριο αποτυγχάνει να παρουσιάσει στον θεατή ολοκληρωμένες ιστορίες και τον αφήνει μετέωρο σαν τους Πολωνούς πολίτες, που ένιωσαν να χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μέχρι να ορθοποδήσουν. Παίζουν ακόμη: Andrzej Chyra (In the name of/W imie…, Katyn), Tomasz Tyndyk (The Pianist), Lukasz Simlat (In the name of/W imie…) και Marcin Dzarnik (Son of Saul/Saul fia).

Trivia: Στο σκηνικό διακρίνεις μία αφίσα της παγκόσμιας περιοδείας της Whitney Houston εν έτει 1988, η οποία πράγματι έκανε στάση στην Πολωνία στις 6.6.1988. Για αυτό στο φιλμ ακούγεται και το:

Η ταινία κυκλοφορεί στις 20 Απριλίου 2017 από την Strada Films.