Κριτική για το Cold of Kalandar

Κριτική για το Cold of Kalandar

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Cold of Kalandar/Το κρύο της Τραπεζούντας/Kalandar Sogugu»

7/10

Αντέχεις να δεις μια βουκολική ταινία χωρίς κοιλιακούς, πληθώρα εφέ, ταχείς ρυθμούς, περίπλοκες κομμώσεις, σταρς, μεγάλους προϋπολογισμούς, φλυαρίες; αν ναι, τότε «Το κρύο της Τραπεζούντας» θα σε ικανοποιήσει. Εκτός αν το Hollywood έχει επιδράσει τόσο πάνω σου, που έχεις ξεχάσει την πραγματικότητα. Οι ήρωες του φιλμ είναι κανονικοί άνθρωποι της περιοχής του τίτλου. Χωρίς πτυχία, θρησκόληπτοι, αλλά με τα ίδια προβλήματα με άλλους καθημερινούς ανθρώπους. Βουτηγμένοι στα χρέη, με καθημερινή γκρίνια και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αφού πιάσουν την καλή.

Η φετινή πρόταση της Τουρκίας στα Όσκαρ για την κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας έχει γυριστεί στην φύση με τα στοιχεία της να κυριαρχούν (βροχή, φωτιά, χιόνι). Σε ένα ορεινό χωριό ο πεισματάρης Μεχμέτ ζει φτωχά με την οικογένειά του. Κυριολεκτικά εφτά νομά σ’ ένα δωμά, όπως οι Brutti Sporchi E Cattivi πριν σαράντα χρόνια του Ettore Scola. Έχουν συντροφιά τα ζώα τους και καμμία αίσθηση ιδιωτικότητας. Το χωριό χτίστηκε από Έλληνες, που έφυγαν μετά το 1922. Ο Μεχμέτ Σερτ δεν θέλει να εργαστεί στο ορυχείο της περιοχής για ένα κομμάτι ψωμί. Ανησυχεί για τον μικρό γιο του με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, για την ανικανοποίητη σύζυγό του, για την ηλικιωμένη μητέρα του, για τους πιστωτές του. Έχει όμως ένα όνειρο, που καταντά εμμονή. Να βρει μία επικερδή φλέβα χρυσού, για να λυθούν όλα του τα προβλήματα.

Ο 37χρονος σκηνοθέτης Mustafa Kara εμπνέεται από την παιδική του ηλικία. Δίνει το όνομά του στον μικρό γιο της ιστορίας και το επίθετο του συνσεναριογράφου (Bilal Sert) στον κεντρικό ήρωα. Επίσης στην σύζυγο δίνει το όνομα της ηθοποιού, που υποδύεται την γιαγιά (Hanife Kara), η οποία τυγχάνει μητέρα του. Επίσης παίζει ο γιος του Temel Kara. Οι ηθοποιοί πρωτοεμφανίζονται στο σινεμά. Ο 50άρης Haydar Sisman συγκινεί όταν λυγίζει μπροστά στην απαιτητική σύζυγο Χανίφε (Nuray Yesilaraz). Τον μεγαλύτερο υιό Ιμπραήμ υποδύεται ο Ibrahim Kuvvet. Παραγωγός είναι η Nermin Aytekin με την οποία ο σκηνοθέτης ίδρυσε το 2009 την εταιρεία παραγωγής Karafilm Productions. Την παραδοσιακή μουσική, που ντύνει τα πλάνα, υπογράφει η Eleonore Fourniau, η οποία παίζει το hurdy-gurdy.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου 2017 από την Neo Films.