Κριτική για το "20th Century Women"

Κριτική για το "20th Century Women"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«20th Century Women/Καταπληκτικές Γυναίκες»
8/10

Η θέαση μιας ταινίας που υπενθυμίζει το περαστικό της ανθρώπινης ύπαρξης επί γης μπορεί να είναι και λυτρωτική εμπειρία. Στην τρίτη του μόλις ταινία (μετά τα Beginners-2010 και Thumbsucker-2005) ο 50χρονος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Mike Mills συγκεντρώνει ένα καλό γυναικείο καστ, για να μιλήσει για τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, που τυγχάνει να συγκατοικούν στην Santa Barbara εν έτει 1979. Η 55άρα φεμινίστρια Dorothea έχει υπό την επίβλεψή της τον 16χρονο γιο της Jamie (ο Lucas Jade Zumann). Η Abbie διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής της, προσπαθώντας να βρει τον επαγγελματικό της δρόμο. Η 18χρονη Julie κοιμάται κρυφά στο σπίτι τους τα βράδια, βρίσκοντας καταφύγιο στο κρεβάτι του ερωτοχτυπημένου Jamie. Πατρική και ερωτική φιγούρα του σπιτιού αποτελεί ο William (Billy Crudup).
Η ταινία είναι απλή γιατί μιλά για απλά, καθημερινά πράγματα. Εμπλουτίζεται από χορό και μουσική της εποχής (Siouxsie & The Banshess, Talking Heads, Buzzcocks, David Bowie, Devo) και παλαιότερη (Duke Ellington, Herman Hupfeld),

με σκοπό να αναδείξει το χάσμα γενεών. Υπάρχει τρυφερότητα, η σκληράδα της πραγματικότητας, η απελευθέρωση της εποχής και η πανανθρώπινη ανάγκη για συνύπαρξη. Οι διαφορετικές γενιές στην οικία του σεναρίου αλληλοϋποστηρίζονται, αντιμάχονται, επηρεάζονται η μία από την άλλη, παλεύουν για κυριαρχία και προσωπικό χώρο, κατοχυρώνει η κάθε μια την σφαίρα ιδιωτικότητάς της.

Ο Mills οδήγησε τον Christopher Plummer στην κατάκτηση του πρώτου του Oscar στα 82 του. Δυστυχώς λόγω του συνωστισμού καλών γυναικείων ερμηνειών φέτος, αποκλείστηκε από την τελική πεντάδα η άψογη ερμηνεία της - 4 φορές προτεινόμενης 59χρονης - Annette Bening (Dorothea), η οποία φέτος κρατά έναν μικρό ρόλο στην ταινία του συζύγου της Warren Beatty Rules don’t Apply (6/10). H Dorothea της είναι δυναμική και αυτόνομη. Η Bening άντλησε έμπνευση από την ηρωίδα της Dorothea, την Amelia Earhart, την πρωτοπόρο πιλότο που αρνήθηκε την συμβατική θηλυκότητα της δεκαετίας του ’20 και του ’30. Στο πλάι της η Elle Fanning (The Neon Demon, Live By Night) υποδύεται την πολύπλοκη έφηβη Julie. Το τρίο συμπληρώνει η εναλλακτική Greta Gerwig (Abbie), που μάθαμε στο Frances Ha και φέτος συμμετείχε και στο Jackie (7/10). Ο ρόλος της βασίζεται στην προσωπικότητα της αδελφής του σεναριογράφου. Δεν είναι τυχαίο που η ταινία αφορά σε τρεις ενδιαφέροντες γυναικείους χαρακτήρες, καθώς στην παραγωγή ανακαλύπτεις ισχυρές γυναίκες (Chelsea Barnard, Anne Carey, Megan Ellison, Andrea Longacre-White, Jillian Longnecker). Οι αντρικοί ρόλοι λείπουν από το φιλμ και αυτό είναι μια αλλαγή. Ο ρόλος του Crudup αντιμετωπίζεται ως πολυεργαλείο και δεν αναπτύσσεται πλήρως. Τον σκηνοθέτη αφορά να μιλήσει για την μητέρα του, όπως στο Beginners ήθελε να μιλήσει για τον πατέρα του. Οι ιστορίες των ηρώων και στις δύο ταινίες είναι εμπνευσμένες από την πραγματική ζωή των γονέων του Mills. Το ειλικρινές σενάριο του φιλμ προτάθηκε για βραβείο Oscar.

Το soundtrack υπογράφει ο Roger Neill (Mozart in the Jungle).

Η ταινία κυκλοφορεί στις 9 Μαρτίου 2017 από την Feelgood.