28 σχεδόν χρόνια από την πρεμιέρα του φιλμ Twelve Monkeys από τον Terry Gilliam

26 σχεδόν χρόνια από την πρεμιέρα του φιλμ Twelve Monkeys από τον Terry Gilliam

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1995 προβλήθηκε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ, το φιλμ του Terry Gilliam, 'Οι Δώδεκα Πίθηκοι'. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 18 Απριλίου του 1996...

Το 12 Monkeys είναι, εμπνευσμένη από τη μικρού μήκους ταινία του Chris Marker του 1962 La Jetée, με πρωταγωνιστές τους Bruce Willis, Madeleine Stowe και Brad Pitt, με τους Christopher Plummer και David Morse σε δεύτερους ρόλους. Αφού η Universal Studios απέκτησε τα δικαιώματα για να διασκευάσει το La Jetée ως ταινία μεγάλου μήκους, ο David και η Janet Peoples προσλήφθηκαν για να γράψουν το σενάριο.

Υπό τη διεύθυνση του Γκίλιαμ, η Universal χορήγησε στους κινηματογραφιστές προϋπολογισμό 29,5 εκατομμυρίων δολαρίων και τα γυρίσματα διήρκεσαν από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 1995. Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στη Φιλαδέλφεια και τη Βαλτιμόρη , όπου διαδραματίστηκε η ιστορία.

Κυκλοφόρησε με επαίνους από τους κριτικούς και απέφερε 168,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ο Πιτ προτάθηκε για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του. Η ταινία κέρδισε επίσης και ήταν υποψήφια για διάφορες κατηγορίες στα Saturn Awards .