Οι 10 καλύτερες εμφανίσεις του Gene Wilder

Οι 10 καλύτερες εμφανίσεις του Gene Wilder

(11 Ιουνίου 1933 - 29 Αυγούστου 2016)

Πραγματικά λίγοι καλλιτέχνες τα τελευταία 50 χρόνια έχουν προκαλέσει τόσο γέλιο στο κοινό, όσο ο Gene Wilder που πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1933 στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του ήταν ρωσοεβραίος μετανάστης που εμπορευόταν αλκοόλ ενώ η μητέρα του, επίσης ρωσικής καταγωγής, έπασχε από ρευματικό πυρετό απ' όταν ο Γουάιλντερ ήταν έξι ετών. Ένας γιατρός του είχε πει ότι θα ήταν καλό να την κάνει «να γελάει». Η μητέρα του πέθανε 17 χρόνια αργότερα.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο του Μπρόντγουεϊ ενώ η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε στην θρυλική ταινία Μπόνι και Κλάιντ του Άρθουρ Πεν όπου ενσάρκωσε τον τρομοκρατημένο νεκροθάφτη που απαγάγει το ζευγάρι του τίτλου. Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του ήταν ως Leopold Bloom στην ταινία Αυτοί οι τρελοί τρελοί παραγωγοί που κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά σημαντικών συνεργασιών με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Μελ Μπρουκς, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και ο οποίος τον προτιμούσε ως πρωταγωνιστή χάρη στην υστερία και την τρέλα που μετά βίας συγκρατούσε ο Ουάιλντερ. Οι ρόλοι που ερμήνευσε σε διάφορες κωμωδίες του Μπρουκς θεωρούνται κλασικοί όπως κλασική θεωρείται και η ταινία Ο Γουίλι Γουόνκα και το Εργαστάσιο Σοκολάτας.

Κέρδισε ένα Βραβεία Έμμυ το 2003 για τη συμμετοχή του ως γκεστ σταρ στην τηλεοπτική σειρά Will and Grace. Ήταν δύο φορές υποψήφιος για Βραβείο Όσκαρ, για τον ρόλο του στους Παραγωγούς αλλά και για το σενάριο της παρωδίας Φρανκενστάιν Τζούνιορ, το οποίο είχε συνυπογράψει με τον Μπρουκς.

 

Το Rolling Stone επέλεξε 10 ταινίες του.

Bonnie and Clyde (1967)

 

 

The Producers (1967)

 

 

Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971)

 

 

Everything You Always Wanted To Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask) (1972)

 

 

 

Blazing Saddles (1974)

 

 

Young Frankenstein (1974)

 

 

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother (1975)

 

 

Silver Streak (1976)

 

 

Stir Crazy (1980)

 

 

The Woman in Red (1984)