Κριτική για το «Finding Dory (3D)/Ψάχνοντας την Ντόρι»

Κριτική για το «Finding Dory (3D)/Ψάχνοντας την Ντόρι»

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Finding Dory (3D)/Ψάχνοντας την Ντόρι»

8/10

Με καλό κινούμενο σχέδιο - έστω και sequel/spinoff του «Finding Nemo» (2003) - αρχίζει και η φετινή κινηματογραφική σεζόν. Η αφήγηση ξεκινά ένα χρόνο μετά το τέλος της πρώτης εκστρατείας. Η Ντόρι, το μπλε ψάρι με την αδύναμη μνήμη, αφιερώνεται σε μια παθιασμένη εκστρατεία, για να βρει τους γονείς της, παρέα με το Μάρλιν και το Νέμο. Άραγε, ποια η μέγιστη διάρκεια της μνήμης; Αν και πάσχει από απώλεια βραχύχρονης μνήμης απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει η Ντόρι της Δήμητρας Παπαδοπούλου, στο δεύτερο καλύτερο ρόλο της, μετά τη Δήμητρα των Απαράδεκτων. Όλη η ταινία είναι η ερμηνεία της Παπαδοπούλου. Το ρεσιτάλ υποκριτικής δεινότητας γίνεται πιο εμφανές στη σκηνή του μονόλογου, όταν η Ντόρι ξεμένει μεταξύ φυκιών και απέραντου γαλάζιου. Η λέξη «μάνα» που στο Σ’ αγαπώ Μ’ αγαπάς περιλαμβανόταν σε μία κωμική ατάκα (Εγώ πότε θα γίνω μάνα;) στο Ψάχνοντας την Ντόρι η ίδια ηθοποιός της προσδίδει τραγικό τόνο (Πού’ ναι η μάνα μου;), απόδειξη μιας ελισσόμενης ηθοποιού, που τα καταφέρνει εξίσου καλά σε όλα τα είδη του δράματος. Δίπλα της στέκονται άξιοι συμπρωταγωνιστές ο κ. Θοδωρής Αθερίδης ως Μάρλιν, πατέρας του Νέμο (Γιώργος Ρεντούμης), και ο έμπειρος των μεταγλωττίσεων κ. Ακίνδυνος Γκίκας, που δημιουργεί έναν αξέχαστο χαρακτήρα ως χταπόδι Χανκ.

Στα Ελληνικά ακούγονται επίσης: Μοίρα (φαλαινοκαρχαρίας) η Στεφανία Φιλιάδη, Μπέιλι (φάλαινα μπελούγκα) ο Χρήστος Θάνος, Τζένι και Τσάρλι (γονείς της Ντόρι) η Χίλντα Ηλιοπούλου και ο Δημήτρης Δημόπουλος. Ο Φλόκος και ο Πηδάλιος είναι ένα ζευγάρι βαριεστημένων θαλάσσιων λιονταριών, που ζουν ακριβώς έξω από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Ζωής. Τους υποδύονται οι έμπειροι ηθοποιοί Μανώλης Γιούργος και Χάρης Γρηγορόπουλος αντίστοιχα. Κάφκας είναι ο Γιάννης Στεφόπουλος και Σπίθας ο Άκης Λελεκίδης. Ο Τάσος Κωστής δουλεύει πάντα και πολύ και μοιάζει αστείρευτος ως Κύριος Σαλάχης. Ακούγονται ακόμη: Έλλη Θάνου, Βίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Πλακίδη (κόρη του πέρυσι θανόντος Ηλία Πλακίδη

Το Finding Nemo/Ψάχνοντας τον Νέμο κέρδισε το 2004 Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, αποσπώντας ταυτόγχρονα υποψηφιότητες για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής και Ηχητικού Μοντάζ. Έτσι και φέτος το στούντιο εμπιστεύεται τη σκηνοθεσία στον Andrew Stanton (με συνεργάτη τον Angus MacLane), το σενάριο στους Andrew Stanton και Bob Peterson, που συμμετέχουν και στο πρωτότυπο καστ των ηθοποιών (με συνεργάτιδα τη Victoria Strouse), τη μουσική στον Thomas Newman, ενώ στην καρέκλα του παραγωγού συναντάς ξανά τους John Lasseter και Lindsey Collins. Το Ψάχνοντας την Ντόρι αφορά και απευθύνεται στην οικογένεια. Η δημιουργία της δεν αφέθηκε στην τύχη της (αν και το σενάριο υποστηρίζει ότι «τα ομορφότερα πράγματα συμβαίνουν κατά τύχη»), μιας και οι συντελεστές της είχαν να ανταγωνιστούν το θρυλικό Nemo. Δεν τον ξεπέρασαν, αλλά σίγουρα προσφέρουν μία σχεδόν ισάξια συνέχεια.

Trivia:

- Στους τίτλους τέλους ακούγεται η φωνή της Sia να ερμηνεύει το τραγούδι του Nat King Cole Unforgettable, ενώ κατά τη διάρκεια του φιλμ ακούγεται ο Louis Armstrong στο What A Wonderful World.

- Πριν την ταινία προβάλλεται το 7λεπτο «Θαλασσοπούλι/Piper» του Alan Barillaro, που έχει δουλέψει και για τα Wall-E, The Incredibles, Finding Nemo, Monsters, Inc., A Bug’s Life. Στο φιλμ αποτυπώνεται ιδανικά το τρίχωμα του πουλιού και η άμμος της παραλίας.

- Πριν τη φωνή της Δήμητρας Παπαδοπούλου παρατηρείς ότι άλλη φωνή υποδύεται τη Ντόρι-παιδί και άλλη τη Ντόρι-έφηβη.

Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στη 01/09/2016 από τη Feelgood.