44 χρόνια από την πρεμιέρα του Apocalypse Now το 1979

42 χρόνια από την πρεμιέρα του Apocalypse Now το 1979

Στις 15 Αυγούστου του 1979 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Αμερικής, το φιλμ του Francis Ford Coppola "Apocalypse Now" ... Με τους Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Laurence Fishburne κα...

 Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα, τον λοχαγό Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ (Σιν), σε μια μυστική αποστολή για να δολοφονήσει τον αποστάτη και θεωρούμενο παράφρονα συνταγματάρχη Γουόλτερ Ε. Κουρτζ (Μπράντο).  Το σενάριο από τον Τζον Μίλιους και τον Κόπολα ανανεώνει το σκηνικό της νουβέλας του Τζόζεφ Κόνραντ ονόματι Η καρδιά του σκότους, προσαρμόζοντάς το στον πόλεμο του Βιετνάμ.Επίσης, αντλεί στοιχεία το βιβλίο του Μάικλ Χερ Dispatches και την ταινία του Βέρνερ Χέρτζογκ, Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού.

Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στη παραγωγή της, που καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse. Ο Μάρλο Μπράντο ήταν υπέρβαρος και τελείως απροετοίμαστος, τα ακριβά σκηνικά καταστράφηκαν από ένα τυφώνα τον Μάιο του 1976 και ο κεντρικός πρωταγωνιστής, ο Σιν, είχε μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και μετά την παραγωγή καθώς η προβολή της ταινίας αναβλήθηκε αρκετές φορές ενώ ο Κόπολα επεξεργάστηκε χιλιάδες μέτρα φιλμ.

Tιμήθηκε με ένα Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και για Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ταινία – δράμα, ενώ βραβεύτηκε με δύο όσκαρ, φωτογραφίας και ήχου. Η ταινία έχει καταταγεί Νο. 14 σε δημοσκόπηση κριτικών του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2012. Το 2000, το Αποκάλυψη, Τώρα! επιλέγει για διατήρηση από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, καθώς η ταινία κρίθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική».

 

 

https://www.popup.gr/