Κριτική για το "Anime Nere/Σκοτεινές ψυχές"

Κριτική για το "Anime Nere/Σκοτεινές ψυχές"

 

«Anime Nere/Σκοτεινές ψυχές»

 

8/10

Η ταινία του 46χρονου Ιταλού σκηνοθέτη ​Francesco Munzi​ βασίζεται στο βιβλίο του 51χρονου Gioacchino Criaco. Ο συγγραφέας τυγχάνει ο ίδιος γιος βοσκών και το έργο του αφορά στον απαρχαιωμένο κώδικα τιμής, που ισχύει σε ορεινά χωριά της πατρίδας του. Παρόμοιες παραδόσεις ισχύουν και στην ελληνική ύπαιθρο, αν και το φαινόμενο της βεντέτας εδώ τείνει ευτυχώς να εκλείψει. Οι ρίζες της καλαβρέζικης Μαφίας (Ντραγκέτα/’Ndrangheta) είναι βαθιές στη γειτονική χώρα και τα πλοκάμια της απλώνονται από τον Καναδά ως την Αυστραλία.

Το σενάριο συνυπογράφουν, πλην του σκηνοθέτη- ο Fabrizio Ruggirello (που του αφιερώνεται η ταινία λόγω του θανάτου του) και ο 50χρονος Ναπολιτάνος Maurizio Braucci («Gomorrah», 2008) και η δράση του εκτυλίσσεται στην οροσειρά Aspromonte.Στο «τραχύ βουνό» η ζωή είναι σκληρή και οι φτωχοί άνθρωποι που το κατοικούν επίσης. Οπότε το – κατά άλλους – «λευκό όρος» κινηματογραφείται σε σκοτεινούς τόνους, με υπεύθυνο για τη φωτογραφία το 45χρονο Βαλκάνιο Vladan Radovic​. Πίσω από το μοντάζ κρύβεται ο Cristiano Travaglioli («Η τέλεια ομορφιά», 2013, «Νιότη», 2015, «Il Divo», 2008), ο οποίος προτάθηκε για βραβείο David di Donatello και για τις τρεις προαναφερόμενες δουλειές του, αλλά το κέρδισε τελικά για τις Σκοτεινές ψυχές​. Τα μαύρα κυρίως ρούχα σχεδίασε η Marina Roberti, που «έκανε το αγροτικό της» στα Marie Antoinette, Ocean’s Twelve, The Passion of the Christ, Kundun. Η ταινία βραβεύτηκε το 2015 από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου με9 βραβεία David Di Donatelloήτοι – πλην του μοντάζ - Καλύτερης Παραγωγής, Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Ήχου, Τραγουδιού

Anime Nere

 

 

και Μουσικής για το συνομήλικο συντοπίτη του σκηνοθέτη Giuliano Taviani.

 

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από 3 αδέρφια (Λουτσιάνο, Λουίτζι και Ρόκο). Οι επιλογές που κάνουν, τους φέρνουν μπροστά σε σταυροδρόμια και θα πρέπει να αποφασίσουν ποια οδό θα ακολουθήσουν, συμφιλιωμένοι ή όχι με το παρελθόν τους. Το σκληροτράχηλο Λουίτζι υποδύεται ο αγνώριστος πιτσιρικάς του Cinema Paradiso Marco Leonardi. Το Ρόκο ο Peppino Mazzotta (Il Commissario Montalbano). Το φιλμ ήταν υποψήφιο για 6 ακόμη βραβεία David Di Donatello: υποψήφιος για το βραβείο Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου υπήρξε ο Fabrizio Ferracane​ (Malena, 2000), που στις Σκοτεινές ψυχές είναι ο φιλήσυχος αδελφός Λουτσιάνο και για το βραβείο Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου η 42χρονη Σλοβάκα Barbora Bobulova. Στο πλάι τους πραγματοποιεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Giuseppe Fumo, φέροντας όλο το θυμό και την αντίδραση του «παραστρατημένου» νέου, που θαυμάζει τον παραβατικό θείο του, εξοργίζοντας το θρησκόληπτο πατέρα του. Τη λιγομίλητη μητέρα των ηρώων υποδύεται η παλαίμαχος Aurora Quattrocchi, που μπορεί να θυμάσαι από τα Malena και Golden Door.

 

Το φιλμ φέρνει στην οθόνη όλα αυτά που θες να ξεχνάς για την τουριστική Μεσόγειο. Η νότια Ελλάδα και η Νότια Ιταλία δεν είναι μόνο παραλίες και φως. Δυστυχώς υπάρχουν προκαταλήψεις, οπισθοδρομικές αντιλήψεις, παραβατικότητα και βιοπορισμός με παράνομα μέσα, που σκιάζουν τη φολκλόρ αποτύπωση των περιοχών στα φυλλάδια των ταξιδιωτικών γραφείων. Οι συντελεστές δε διστάζουν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν μέρη στη χώρα τους, που τα παλιά ήθη κυριαρχούν, αφού αμούστακοι άντρες διεκδικούν το σεβασμό με τα όπλα, αποφεύγοντας το συγχρωτισμό με τις γυναίκες, υποκριτικά τηρώντας –άντρες και γυναίκες- τις επιταγές της -πανταχού παρούσας στη ζωή τους- καθολικής θρησκείας.

Trivia: Από το σάουντρακ ξεχωρίζει και το Tallura

 

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 18 Αυγούστου από τη Neo Films.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό