Σαν σήμερα το 1980 κυκλοφόρησε η κωμωδία Airplane! με τον Leslie Nielsen

Σαν σήμερα το 1980 κυκλοφόρησε η κωμωδία Airplane! με τον Leslie Nielsen

Στις 2 Ιουλίου του 1980 κυκλοφόρησε το φιλμ των Jim Abrahams, David Zucker και Jerry Zucker "Airplane!"...Με τους Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen, Peter Graves κα...

Πρόκειται για μια αμερικανική κωμωδία του 1980 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τους αδελφούς David και Jerry Zucker , και Jim Abrahams στο σκηνοθετικό τους ντεμπούτο, και παραγωγή του Jon Davison .  Είναι παρωδία του είδους ταινιών καταστροφής , ιδιαίτερα της ταινίας Zero Hour του 1957 της Paramount! , από την οποία δανείζεται την πλοκή, τους κεντρικούς χαρακτήρες και κάποιους διαλόγους.  Επίσης αντλεί πολλά στοιχεία από το Airport 1975 και άλλες ταινίες της σειράς Airport . Είναι γνωστό για τη χρήση του σουρεαλιστικού χιούμορ και της γρήγορης κωμωδίας slapstick , συμπεριλαμβανομένων των οπτικών και λεκτικών λογοπαίγνων, των gags, των αστείων και του σκοτεινού χιούμορ.

Κυκλοφόρησε από την Paramount Pictures , ήταν μια κριτική και εμπορική επιτυχία, με εισπράξεις 171 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως έναντι προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δημιουργοί του έλαβαν το Βραβείο Writers Guild of America για Καλύτερη Διασκευασμένη Κωμωδία και υποψηφιότητες για το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Καλύτερης Ταινίας – Μιούζικαλ ή Κωμωδία και για το Βραβείο BAFTA Καλύτερου Σεναρίου .

Από την κυκλοφορία του, η φήμη του έχει αυξηθεί σημαντικά. Κατέλαβε την έκτη θέση στις 100 πιο αστείες ταινίες του Bravo . Σε μια έρευνα του 2007 από το Channel 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο, κρίθηκε η δεύτερη καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών, πίσω από το Life of Brian των Monty Python .  Το 2008, επιλέχθηκε από το περιοδικό Empire ως μία από τις «500 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών» και το 2012 ψηφίστηκε #1 στην ψηφοφορία για τις 50 πιο αστείες κωμωδίες ποτέ. Το 2010, επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό»