«Το Βινύλιο επέστρεψε»...

«Το Βινύλιο επέστρεψε»...

Από τον Κωστή Μπίτσιο

Μετά το «Empire» ήρθε η ώρα για άλλη μία μουσική αυτοκρατορία να κατακτήσει τις τηλεοπτικές νύχτες. Το «Vinyl» κατέπληξε από το πρώτο επεισόδιο, που σκηνοθέτησε ο Martin Scorsese. Το σενάριο του πιλότου της σειράς συνυπογράφει ο ελληνοαμερικανός George Mastras («Breaking Bad»). Στα credits των παραγωγών ανακαλύπτεις τους Mick Jagger και Terence Winter («The Sopranos»). Scorsese και Winter συνεργάστηκαν για το «Boardwalk Empire» και φέρνουν στο «Vinyl» αρκετούς από τους παλιούς τους συνεργάτες, τόσο στη φωτογραφία, όσο και στο μοντάζ. Ο Jagger είχε μιλήσει πρώτη φορά για την ιδέα του στο Scorsese το 1996. Ο 30άρης γιος των Mick Jagger-Jerry Hall ονόματι James πρωταγωνιστεί στο πλάι του Bobby Cannavale, ο οποίος υποδύεται τον ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας American Century. Το καστ συμπληρώνουν οι Olivia Wilde (σύζυγος του Richie Finestra/Bobby Cannavale), Birgitte Hjort Sorensen («Borgen», «Game of Thrones») και Juno Temple.

Και ενώ οι ήρωες του «Empire» παραπέμπουν στους σύγχρονους καλλιτέχνες της μαύρης μουσικής, στο «Vinyl» παρελαύνουν μουσικοί θρύλοι, όπως ο David Bowie, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένο το πιο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς.

Το «Vinyl» έχει δύσκολο έργο να εκτελέσει, καθώς το «Empire» θεωρείται ήδη επιτυχημένο, τόσο καλλιτεχνικά (αφού οι ηθοποιοί του βραβεύονται), όσο και εμπορικά (αφού ήδη κυκλοφορούν παρωδίες του)

Καταφέρνει όμως να διαπρέψει, κινούμενο σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια, αυτά της ροκ μουσικής, χωρίς να ξεχνά τους πιονέρους του μαύρου ήχου.

639788 2321389 2667x4000 banner

Κάθε Κυριακή στις 04.00 μετά τα μεσάνυχτα αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema παρακολουθούμε το υπέροχο έργο των Scorsese & Jagger με ελληνικούς υπότιτλους σε κάθε πρεμιέρα... Όποιος δεν θέλει να ξενυχτήσει βέβαια και να ταράξει την ησυχία του σπιτιού του στις 04.00 το πρωί βλέποντας τις α΄ προβολές των επεισοδίων της σειράς στην τηλεόραση του, μπορεί να τα απολαύσει On Demand μέσω του Nova GO και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση...

Το σίριαλ είναι γεμάτο από μουσική των αρχών της δεκαετίας του ’70 και ιστορικές καλλιτεχνικές μορφές της περιόδου. Το full-frontal γυμνό, το έκλυτο σεξ και τα ναρκωτικά προσφέρονται σε μεγάλη ποσότητα. Τα τεκταινόμενα «δένουν» μουσικά περάσματα, εν είδει σύντομων βιντεοκλίπ. Τα τραγούδια ακούγονται στις αρχικές εκτελέσεις από σημερινούς καλλιτέχνες (αφού δόθηκαν πολλά λεφτά για τα δικαιώματά τους), ενώ γνωστοί και άγνωστοι ηθοποιοί έχουν υποδυθεί μέχρι τώρα τους: Andy Warhol, Lou Reed, Nico, Jeff Starship, David Bowie, Alice Cooper, Robert Plant, Robert Goulet, Buddy Holly, Bo Diddley, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Karen Carpenter, Jimmy Page, Tito Puente, John Cale, Maureen Tucker, Janis Joplin, Otis Blackwell, Otis Redding, John Paul Jones, ενώ καταφτάνουν οι Elvis Presley και John Lennon. Οι λάτρεις της μουσικής θα λατρέψουν τις ατελείωτες σχετικές αναφορές και ιστορίες από τα παρασκήνια, που σε κάνουν να φαντάζεσαι ότι κάπως έτσι πρέπει να γεννήθηκαν οι συνθέσεις, που αγαπάς. Κατάκτηση της σειράς όμως είναι ότι σε κάνει - με το πέρας κάθε επεισοδίου - να αναζητάς ήχους και μελωδίες, που δεν γνωρίζεις. Όπως έκανε και το «American Horror Story», λόγω της χρήσης της μουσικής στην πιο πρόσφατη σεζόν του. Αυτό είναι σίγουρα κέρδος για τον τηλεθεατή, που ενδιαφέρεται να «ψαχτεί».

784047 2252981 3280x4928

Ο πρωταγωνιστής Cannavale («Blue Jasmine») αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, σηκώνοντας στους ώμους του το βάρος μιας ιστορίας, που δεν έχει πολλές ανατροπές. Ο ήρωάς του έχει ένα μεγάλο μυστικό, που παλεύει να κρύψει, ενώ ο γάμος του καταστρέφεται και η εταιρεία του κινδυνεύει να εξαγοραστεί, χάνοντας ταυτόγχρονα το ύφος, που την ανέδειξε. Ο ηθοποιός ποτίζει με άκρατο ερωτισμό το ρόλο του Richie Finestra και κυκλοφορεί ως «ταύρος εν υαλοπωλείω» στις περισσότερες σκηνές του. Στο πλάι του βασικού χαρακτήρα του σίριαλ οι καλοί ηθοποιοί Ray Romano («Everybody Loves Raymond»), P.J. Byrne («Ο λύκος της Γουόλ Στριτ»), Jack Quaid και Max Casella («Blue Jasmine») υποδύονται τα «φιλαράκια»-συνεργάτες του Richie. Πρόσφατα το καστ εμπλουτίστηκε με την Annie Parisse («House of Cards»), που ίσως θυμάστε ως δυναμική μπατσίνα στο «The Following», η οποία αναλαμβάνει να ανανεώσει το προφίλ της δισκογραφικής. Τη μητέρα της Wilde υποδύεται η καλή ηθοποιός Lena Olin («Chocolat»).

Στην πιστή αναπαράσταση της εποχής συνετέλεσαν τα κοστούμια των καταξιωμένων John Dunn («Boardwalk Empire», «Mad Men», «Casino», «I’m not there») και Mark Bridges («The Artist», «Inherent Vice», «There Will Be Blood», «Boogie Nights», «Six Feet Under»).