Μερικές σκέψεις για την συζήτηση με τον Αλέξη Αλεξίου

Μερικές σκέψεις για την συζήτηση με τον Αλέξη Αλεξίου

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς ακούσατε την εκπομπή στο Βήμα fm με τον βραβευμένο σκηνοθέτη της ταινίας 'Τετάρτη 04:45' Αλέξη Αλεξίου.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την συμμετοχή του, αλλά και για το ότι χωρίς ενοχές μας αποκάλυψε πάρα πολλές από τις μουσικές και κινηματογραφικές του προτιμήσεις.

Πιστεύω ότι και άλλοι συνομήλικοι του που ήταν προσκολλημένοι σε συγκεκριμένα είδη μουσικής, έχουν ξεφύγει από τα στερεότυπα των προηγούμενων δεκαετιών, τότε που έβριζαν ότι δεν τους άρεσε.

Αυτή η τάση βέβαια, του βρίζω μεγάλους καλλιτέχνες ή και μικρότερους για να γίνω αγαπητός σε μερίδα του κοινού, υπάρχει ακόμα, ιδιαίτερα σ'αυτούς που είναι 40+ που δεν καταλαβαίνουν ότι η εποχή τους έχει ξεπεράσει.

Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου, με εντυπωσίασε με την αγάπη που μιλούσε για σπουδαία τραγούδια του 50-60 που δεν τα είχε ζήσει.

Από την άλλη, δίπλα σ'αυτά έβαζε πολλά από τα πιο προοδευτικά ονόματα των τελευταίων χρόνων.

Εξ άλλου η ταινία του, επηρεασμένη βέβαια από σπουδαίους σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους, όπως πρέπει να γίνεται πάντοτε, είναι μία από τις καλύτερες της περασμένης χρονιάς και δίκαια πήρε τα περισσότερα βραβεία από την Ελληνική κινηματογραφική ακαδημία.

Ανάμεσα σ' αυτά που αγαπάει ο Αλεξίου είναι σπουδαίες τραγουδίστριες όπως η Τζένη Βάνου, η Ζωίτσα Κουρούκλη, η Μαίρη Λω, αλλά και οι Bauhaus, o Moby και ο Γιαπωνέζος Joe Hisaishi.

Την βραβευμένη μουσική στην ταινία του έγραψε ο Έλληνας Felizol και συμμετέχει και ο The Boy.

Γιάννης Πετρίδης