Κριτική για το «ANOMALISA»

Κριτική για το «ANOMALISA»

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ANOMALISA»***

Ακόμα μία «θεατρική» ταινία (μετά τα «Steve Jobs», «The Hateful Eight» και «Room») αφού ως επί το πλείστον η δράση εκτυλίσσεται εντός ενός ξενοδοχείου. Ο Charlie Kaufman σκηνοθετεί από κοινού με τον Duke Johnson, ενώ το σενάριό του βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του έργο (2005), το οποίο κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο Francis Fregoli. Το έργο παίχτηκε για 2 παραστάσεις το 2005. Εν έτει 2006 τοποθετείται και η δράση του φιλμ. Fregoli ονομάζεται το ξενοδοχείο της ταινίας. Η λέξη Fregoli αναφέρεται σε μία σπάνια διαταραχή κατά την οποία ένα πρόσωπο κατέχει μία απατηλή πεποίθηση ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα ένα και μόνο πρόσωπο, που αλλάζει εμφάνιση ή μεταμφίεση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο «Η συνεκδοχή της Νέας Υόρκης» υπήρχε αναφορά στο σύνδρομο Cotard.

Η υπόθεση αφορά σε ένα συγγραφέα που ταξιδεύει στο Σινσινάτι, για να ενισχύσει τις πωλήσεις του βιβλίου του. Το φιλμ είναι υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ καλύτερου animation. Οι δημιουργοί του (Rosa Tran, Duke Johnson και Charlie Kaufman) επένδυσαν στη χρήση κούκλας με την τεχνική του stop motion. Στα ονόματα των παραγωγών συναντάς και αυτό του Dino Stamatopoulos (Κωνσταντίνος Σταματόπουλος), πατέρα της ηθοποιού Tigger Stamatopoulos, με ρίζες σε Καλάβρυτα και Κεφαλονιά. Η κινητήριος δύναμη της ταινίας είναι ο Charlie Kaufman, που με τα ιδιαίτερα σενάριά του μαγεύει περισσότερα από 15 χρόνια (Being John Malkovich, Adaptation, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Confessions of a Dangerous Mind, Human Nature, Synecdoche, New York, σελ. 10: https://www.gayworld.gr/lgbtpress/cityuncovered/CU54.pdf). Έτσι χρησιμοποιεί ξανά τους Tom Noonan και Jennifer Jason Leigh (Η συνεκδοχή της Νέας Υόρκης), ενώ ο David Thewlis χαρίζει τη φωνή του στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι ίδιοι ηθοποιοί έπαιξαν και στο θεατρικό έργο «Anomalisa».

Στην ταινία βλέπεις τις κούκλες να κάνουν πράγματα, που δεν συνηθίζονται. Παρουσιάζονται ρεαλιστικές σκηνές, σκηνοθετημένες με θάρρος και μαγεία. Ο συνθέτης του σάουντρακ Carter Burwell (διευθυντής ορχήστρας στο Being John Malkovich) είναι φέτος υποψήφιος για τη μουσική, που έγραψε στο φιλμ «Carol». Τα αληθοφανή σκηνικά ανήκουν στον John Joyce και το μοντάζ στο Garrt Elkins (συνεργάτες του Stamatopoulos).

Trivia: Ακούγεται το τραγούδι:

https://www.youtube.com/watch?v=PIb6AZdTr-A

αλλά και το

Η ταινία κυκλοφορεί από την Odeon στις 18/02/2016.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό