Κριτική για το "THE DANISH GIRL"

Κριτική για το "THE DANISH GIRL"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«THE DANISH GIRL»****

Eddie Redmayne («Einar Wegener/Lili Elbe») και Tom Hooper (Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Λόγο του Βασιλιά», 2010) ξανασυνεργάστηκαν το 2012 στους «Άθλιους». Η φετινή συνεύρεση τους κομίζει 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ: Α’ αντρικός ρόλος για το Redmayne (αν το κερδίσει μπαίνει στη σύντομη λίστα των νικητών του βραβείου καλύτερης πρωταγωνιστικής αντρικής ερμηνείας σε συνεχόμενες χρονιές μαζί με τους Tom Hanks και Spencer Tracy), Β’ γυναικείου ρόλου (Alicia Vikander), σκηνικών (Eve Stewart και Michael Standish) και κοστουμιών (Paco Delgado). O Redmayne ανεβαίνει και φέτος σε αμαξίδιο (έστω για λίγο), πρωταγωνιστεί σε ταινία εποχής (που του πάει) και ο ήρωάς του δεν είναι ετεροφυλόφιλος (έχει υποδυθεί τον ομοφυλόφιλο το 2007 στο «Savage Grace» στο πλευρό της Julianne Moore, αλλά και στο θεατρικό σανίδι).

Gerda Einar

Ο Δανός ζωγράφος Einar Wegener παντρεύτηκε το 1904 (στα 22 του) την επίσης ζωγράφο Gerda Gottlieb, που τότε ήταν 19 ετών. Η δράση μας μεταφέρει στην Κοπεγχάγη του 1926. Το σενάριο της Lucinda Coxon βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο (2000) του David Ebershoff,

800px Ebershoff Photo with Elektra

που εξιστορεί τη μεταμόρφωση του Einar σε Lili, έναν από τους πρώτους ανθρώπους, που αποφάσισαν μέσω χειρουργείου να διορθώσουν το φύλο τους.

einarlili xlarge

Στους τίτλους ο Einar αναφέρεται ως πιονέρος για τους ανθρώπους που έχουν διαταραχή ταυτότητας φύλου και ως υπογράφων στις 31.12.2015 ίσως το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων με το συμβίο μου, προτρέπω τη θέαση του εν λόγω φιλμ και για πολιτικούς λόγους. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ πρόσφατα υποστήριζε στη Βουλή πως φύλο και σεξουαλικότητα είναι πάντα ταυτόσημα. Ας τονιστεί εδώ ότι πριν 40 χρόνια ελληνικές οικογένειες έστελναν τις κόρες τους στην Αμερική, για να υποστούν ηλίθιες επανορθωτικές «θεραπείες», που θα τις έκαναν να πάψουν να είναι λεσβίες. Ούτε λόγος φυσικά για το ενδεχόμενο να προβάλλει κάποιο ελληνικό κανάλι το καταπληκτικό σίριαλ «Transparent», που «σκίζει» στα βραβεία της Αμερικής.

Ο Einar ξεκινά ως παρενδυσίας apotis4stis5.com/filmtv/8294-parendusias-me-aitia ρίχνοντας για χρόνια κλεφτές ματιές στη γκαρνταρόμπα, στα μολύβια και στις σκιές της συζύγου του, ως άλλος Ed Wood.

thedanishgirl

Μία στιγμή ξεχειλίζει το ποτήρι και οδηγεί τον ήρωα στο να αυτοθαυμάζεται, ντυμένος γυναίκα. Αρχίζει να χαζεύει το είδωλό του στον καθρέφτη και ότι ξεκίνησε ως παιχνίδι, μέλλει να καθορίσει τη μελλοντική ζωή του, αλλά και αυτή της Gerda, που είχε συνηθίσει να έχει το πάνω χέρι στη σχέση τους.

Η πρώτη μισή ώρα και η τελευταία μισή ώρα της ταινίας κυλούν με ωραίο ρυθμό. Η «κοιλιά» γίνεται στην ενδιάμεση μία ώρα, όπου ο Hooper καθυστερεί τη ροή των πλάνων του. Μιας και το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι εικαστικοί, τα πλάνα του σκηνοθέτη θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής και ιδίως οι σκηνές στο εσωτερικό του σπιτικού τους. Ο πρωταγωνιστής περιφέρεται στη μισή ταινία ως άλλος David Bowie από τα ‘70’ς χάρις στα κοστούμια του Paco Delgado

Lane Bowie in the Movies1 796

Η Σουηδή Vikander προσφέρει μία συγκινητική ερμηνεία, υποδυόμενη τη σύζυγο, που σταδιακά χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της, αλλά τελικά στέκεται στο πλάι του συντρόφου της, αμφιταλαντευόμενη για το αν θέλει ή όχι να τον αγαπά πια ως σύζυγό της, ψυχολογία που χαρακτηρίζει τη γυναικεία προσωπικότητα και 80 χρόνια αργότερα,

αφού νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον άντρα τους. Ο Redmayne ξεπερνά την περσινή απόδοσή του, αναδεικνύοντας με λεπτεπίλεπτες εκφράσεις και κινήσεις το συναισθηματικό κόσμο της ηρωίδας του. Χωρίς υπερβολή εκπέμπει το διχασμό της Lili, που αρχικά καταλήγει σε άρνηση της φύσης της. Ο Redmayne παίζει σαν να μην είναι σκηνοθετημένος. Επιδεικνύει θάρρος, που απαιτείται στην τολμηρή full frontal σκηνή του έργου, όπου ο καλλιτέχνης ξεγυμνώνει σώμα και ψυχή στο κοινό. Η πραγματική ιστορία του διεμφυλικού Einar Wegener/Eddie Redmayne, που αποφάσισε να ταυτίσει την εμφανισιακή του ταυτότητα με την ψυχική, μπορεί να χάσει το Όσκαρ μόνο από την πραγματική ιστορία του Hugh Glass/Leonardo DiCaprio στο «The Revenant».

Συμμετέχουν οι Ben Whishaw («Ο Αστακός»**, «Spectre»**, «Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου»***), η πανέμορφη Amber Heard, ο πρωταγωνιστής στο φιλμ του πρόσφατα χαμένου Alan Rickman «A little chaos»*** Βέλγος ηθοποιός Matthias Schoenaerts, ο Sebastian Koch («Homeland», «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι») στο ρόλο του γιατρού Kurt Warnekros και ο Ελληνοκύπριος Miltos Yerolemou («Star Wars: The Force Awakens», και στην tv: «Game of Thrones», «Wolf Hall»). Κανένας τους όμως δεν κλέβει την παράσταση από τους πρωταγωνιστές. Λίγοι έχουν το ταλέντο της Melissa Leo («The Big Short»****). Δεν πέρασε απαρατήρητη η μουσική του Alexandre Desplat στις Χρυσές Σφαίρες, ενώ υψηλού επιπέδου χαρακτηρίζεται η φωτογραφία του επίσης παλιού συνεργάτη του σκηνοθέτη Danny Cohen. Ο λόγος που ίσως βγήκε εκτός των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ το μακιγιάζ και τις κομμώσεις της Jan Sewell είναι το ότι έβαλε «ψεύτικες» περούκες όχι μόνο στη «Lili», αλλά και στη «Gerda».

Trivia: - Το ημερολόγιο της «Lili» αποτέλεσε τη βάση του βιβλίου «Man into Woman» (1933) του Ernst Ludwig Harthern-Jacobsen(ψευδώνυμο: Niels Hoyer) (1884-1969).

man into woman 1953

Φέτος 3 ηρωίδες που εργάζονται ως πωλήτριες σε πολυκατάστημα φέρουν κοντά στο Όσκαρ ερμηνείας όσους τις υποδύονται: η «Therese» της Rooney Mara στο «Carol»****, η «Eilis» της Saoirse Ronan στο «Brooklyn»**** και η «Lili» του Eddie Redmayne στο «The Danish Girl».

Η ταινία κυκλοφορεί από τη UIP στις 28/01/2016.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό