Κριτική για το "ROOM"

Κριτική για το "ROOM"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ROOM/ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ»****

«Μικρή» ταινία σε παραγωγή Ed Guiney («Ο Αστακός»). Σε «μικρό» σκηνικό, με άσημη πρωταγωνίστρια (τη νικήτρια της Χρυσής Σφαίρας Brie Larson) και άγνωστο σκηνοθέτη (το Lenny Abrahamson). Το σενάριο της Emma Donoghue βασίζεται στο ομώνυμο best seller της ίδιας, που κυκλοφόρησε το 2010. Και οι τέσσερις συντελεστές είναι δικαίως υποψήφιοι για το βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία τους. Όλοι για πρώτη φορά. Η ταινία ξεκινά ως θεατρικό έργο, θυμίζοντας τη φετινή μόδα («Steve Jobs», «The Hateful Eight»). Καλό είναι να μην αποκαλυφθούν πολλά για την υπόθεση του έργου, που θυμίζει επιδερμικά φιλμ του 2002.

Ας δοθεί έμφαση στην ερμηνευτική αποκάλυψη του φιλμ, που ακούει στο όνομα Jacob Tremblay. Πρόκειται για τη σύγχρονη εκδοχή των Shirley Temble, Tatum O’Neal, Ricky Schroder, Justin Henry, Anna Paquin και Haley Joel Osment. Είναι το «παιδί σάντουιτς» μίας 5μελούς οικογένειας, της οποίας και τα τρία παιδιά παίζουν στο σινεμά. Κατάφερε, ως «παιδί-θαύμα» να αποσπάσει υποψηφιότητα β’ ρόλου στα βραβεία SAG, κατεβάζοντας και άλλο το ηλικιακό όριο αυτής της κατηγορίας. Σε 13 μέρες πραγματοποιείται η τελετή απονομής των εν λόγω βραβείων για μία σεζόν με πολλές καλές ερμηνείες από άντρες και γυναίκες ηθοποιούς.

Τη μητέρα του Tremblay υποδύεται η 26χρονη Brie Larson, που πρόσφατα έπαιξε στο «Trainwreck»*** την αδελφή της Amy Schumer,

αν και πιο πολύ έμεινε στη μνήμη ως αδελφή του Joseph Gordon-Levitt στο «Don Jon»****.

Έχει παίξει και στο θέατρο στη «Μικρή μας πόλη» το ρόλο που εδώ υποδύθηκε το 1991 η κα. Πέμη Ζούνη. Μέχρι να απολαύσετε την τέχνη της στην ταινία, ακούστε το νανούρισμά της:

Αν δεν έχεις δει το «45 years» και την ερμηνεία της Charlotte Rampling, θα έλεγες με σιγουριά ότι μοναδικό αντίπαλο για το βραβείο Όσκαρ η Larson έχει τη Saoirse Ronan του «Brooklyn»****, που υπολείπεται του «Δωματίου» της υποψηφιότητας για καλύτερη σκηνοθεσία.

Στους δεύτερους ρόλους αφήνουν το σημάδι τους οι Amanda Brugel και Tom McCamus (του τηλεοπτικού «Orphan Black»), Joan Allen (τρις υποψήφια για Όσκαρ) και William H. Macy (υποψήφιος για Όσκαρ για το «Fargo»), αποδεικνύοντας ότι ο καλός ηθοποιός δε χρειάζεται πάντα ατελείωτες σελίδες, για να φανεί η αξία του.

Η ταινία κυκλοφορεί από τη Spentzos/Seven Films στις 04/02/2016.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό