Κριτική για το "Carol"

Κριτική για το "Carol"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«CAROL»****

Προ 7 μηνών η στήλη πρωτοασχολήθηκε με την ταινία με αφορμή την παρουσίασή της στο φεστιβάλ των Καννών, Κάννες 2015Τότε βραβεύθηκε ο σκηνοθέτης της Τοντ Χέινς («Poison», 1991 και «Far from heaven», 2002 '33 & Περήφανοι στο σινεμά τα τελευταία 33 χρόνια') και η ερμηνεία της Ρούνι Μάρα.

H Πατρίσια Χάισμιθ (1921-1995) κυκλοφόρησε το βιβλίο της «The Price of Salt» με το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν. Δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι το 1952 το να είσαι γκέι θεωρείτο ασθένεια. Η Χάισμιθ είχε λεσβιακές σχέσεις και προσπάθησε να απαρνηθεί τη φύση της με το γάμο. Η υπόθεση, που αφορά σε μία νεαρή πωλήτρια μεγαλοκαταστήματος («Τερέζ Μπέλιβετ», Ρούνι Μάρα), που ερωτεύεται μία ώριμη πελάτισσά της («Κάρολ Ερντ», Κέιτ Μπλάνσετ) στις 21.12.1952 στη Νέα Υόρκη, βασίζεται σε επεισόδιο που έζησε η συγγραφέας το Δεκέμβρη του 1948, εργαζόμενη η ίδια ως πωλήτρια στο Μπλουμινγκντέιλς, οπότε και εξυπηρέτησε την Κάθλιν Σεν. Η Χάισμιθ δε βρήκε όμως το κουράγιο της ηρωίδας της και δεν κυνήγησε τον έρωτα... Λίγο πριν την κυκλοφορία του βιβλίου η ψυχικά ασταθής και αλκοολική Σεν αυτοκτόνησε. Η συγγραφέας είχε ήδη ζήσει τον έρωτα όμως με άλλες μούσες του βιβλίου της, όπως:

α) η Βιρτζίνια Κεντ Κάδεργουντ (1915-1966), η οποία έχασε την επιμέλεια του παιδιού της, όπως η Κέιτ Μπλάνσετ στο «Carol»,
και β) η Κάθριν Χάμιλ Κοέν (σύζυγος του εκδότη του «Ταλαντούχου κου. Ρίπλεϊ» της Χάισμιθ).

price of salt 65533

Το έργο της Χάισμιθ διασκεύασε για το φιλμ η θεατρική ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων Φίλις Νάγκι (1962). Η Νάγκι γνώρισε τη συγγραφέα στα 22 της, αλλά δεν μοιράστηκαν κάτι περισσότερο από ένα γεύμα και απόψεις. Παρ’ ότι ο πλανήτης ζει στο 2015, στο Χόλιγουντ 'Gaycula – Χόλλυγουντ & ομοφοβία' το σενάριό της Νάγκι χρειάστηκε 15 ολόκληρα χρόνια, για να γίνει ταινία, θυμίζοντας την παρόμοια πορεία του σεναρίου του «Yentl» ως την ταινία του 1983, που αφορούσε μία γυναίκα, που ντύνεται άντρας, για να σπουδάσει "ΠΑΡΕΝΔΥΣΙΑΣ" με αιτία.. Η σεναριογράφος προτάθηκε για δύο βραβεία Έμμυ για το «Mrs. Harris» (2005) και για Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας οι πρωταγωνιστές της Ανέτ Μπένινγκ και Μπεν Κίνγκσλεϊ.

Μία λεσβία σεναριογράφος και ένας γκέι σκηνοθέτης κατάφεραν τελικά να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της Κάρολ. Το φιλμ δεν είναι η κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία 15 «Χριστουγεννιάτικες» Ταινίες, αλλά προτείνεται άνετα για θέαση (κυκλοφορεί στις 3/12/15), γιατί μιλά για την αγάπη. Ο Χέινς έχει εμπειρία σε παρόμοιο περιβάλλον («Far from heaven») και μεταφέρει πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής, έχοντας τη συμβολή της Σάντι Πάουελ («Ορλάντο», 2002 Ιστορικά κινηματογραφικά κοστούμια..) στα κοστούμια, του Κάρτερ Μπέργουελ στη μουσική και γνώριμους συνεργάτες, όπως ο Έντουαρντ Λάχμαν («Far from heaven») στη φωτογραφία και η Κέιτ Μπλάνσετ («I’m not there») στον ομώνυμο ρόλο.

blanchett 31341

Η 46χρονη Μπλάνσετ δημιουργεί έναν νέο χαρακτήρα ξανά σε ταινία του Χέινς και ξανά σε σενάριο βασισμένο σε βιβλίο της Χάισμιθ (μετά τον «Ταλαντούχο κ. Ρίπλεϊ», 1999). Η «Κάρολ» είναι μια γυναίκα, που δεν ήθελε να παντρευτεί, όπως και η Χάισμιθ. Διατηρεί τη μανιέρα της, αλλά περιορισμένη, ξύνοντας το σβέρκο της μόνο σε δύο σημεία στη διάρκειας 118 λεπτών ταινία. Ο ρόλος της Κάρολ σε στοιχειώνει, ειδικά όταν αποφασίζει να μη ζήσει αντίθετα από το χαρακτήρα της.

Δίπλα της η 30χρονη Ρούνι Μάρα θυμίζει όσο ποτέ περισσότερο τη φιγούρα της Όντρει Χέπμπορν στις ταινίες της δεκαετίας του ’50. Υποδύεται την «Τερέζ», που δεν ξέρει τι θέλει, αφού λέει ναι σε όλα, εκφράζοντας την πραγματικότητα της Χάισμιθ. Είναι εύθραυστη στην αρχή και δυναμική αργότερα. Το χόμπι της φωτογραφίας υποδηλώνει τη φυσική της περιέργεια και το χαρακτηριστικό της παρατηρητικότητας, που τη διακρίνει. Παρατηρεί τους ανθρώπους, όπως και η συγγραφέας Χάισμιθ, διατηρώντας μια απόσταση. Έρχεται όμως η μέρα που συναντά την άγνωστή της «Κάρολ» και παθιάζεται με ένα βλέμμα, που υπόσχεται αγάπη παντοτινή. Η ηθοποιός στέκεται επάξια δίπλα στην έμπειρη Μπλάνσετ και δημιουργούν το δεύτερο πιο δυνατό ερμηνευτικά γυναικείο δίδυμο σε road trip μετά τις «Θέλμα και Λουίζ» του 1991. Η στιγμή που της χαρίζει διακρίσεις είναι η βουβή σκηνή του χωρισμού.
Την καρδιακή φίλη «Άμπι» της «Κάρολ» υποδύεται η «ανοιχτά» λεσβία Σάρα Πόλσον του «American Horror Story».

Trivia:

- ακούγονται μεταξύ άλλων τα: «Silver Bells» με τον Πέρι Κόμο

https://www.youtube.com/watch?v=Rj9oNGWv53g

«Easy Living» με την Μπίλι Χόλιντεϊ και την ορχήστρα του Τέντι Γουίλσον

https://www.youtube.com/watch?v=GeC8q5gJpMo

και το «That’s the chance you take» με τον Έντι Φίσερ

https://www.youtube.com/watch?v=YJCwk71Hco4

ενώ υπάρχουν αποσπάσματα από την ταινία «Sunset Blvd» (1950) του Μπίλι Γουάιλντερ

https://www.youtube.com/watch?v=Y3P0Zpe-2og

- Το δημοσιογράφο των Τάιμς υποδύεται ο Τζον Μαγκάρο («Unbroken», 2014, «Orange is the new black») και το ντεμπούτο το στο σινεμά κάνει ως «Φιλ» ο θεατρικός ηθοποιός Νικ Πάτζικ.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό