Κριτική για το ANT-MAN (3D)

Κριτική για το ANT-MAN (3D)

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ANT-MAN (3D)»*

Όσο και αν αρέσει ως ηθοποιός ο Πολ Ραντ (εδώ και συν-σεναριογράφος), όσο και αν ξεχωρίζει ως τηλεοπτική παρουσία ο Κόρεϊ Στολ (των «House of Cards», «Homeland», «The Normal Heart», «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», «The Number 23»), ο «Άνθρωπος Μυρμήγκι» παραμένει μία μέτρια κινηματογραφική δημιουργία. Η μεγάλη αντίρρηση προκαλείται από το γεγονός της αρνητικής απεικόνισης των μειονοτήτων στην ταινία. Ένας λατίνος, ένας μαύρος και ένας ρώσος αποτελούν την ομάδα των φίλων του πρωταγωνιστή. Είναι και οι τρεις μπούφοι και προκαλούν το γέλιο – και καλά – με την αδεξιότητά τους. Το «αστείο» σε όλο το φιλμ διαρκεί τόσο πολύ, που σε κάνει να φαντάζεσαι ότι αυτό το φιλμ θα ήταν η ιδανική επιλογή για τον «πολύ» ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Καταντά κουραστικό εν έτει 2015 να ανέχεσαι το χοντροκομμένο χιούμορ και το ρατσισμό των μπλοκμπάστερς της Αμερικής, που μυαλό δεν βάζει παρά τον μαύρο Πρόεδρό της.

Η ταινία του τηλεοπτικού σκηνοθέτη Πέιτον Ριντ θυμίζει την υπόθεση του Spiderman. Η διαφορά είναι ότι εδώ η διαφορετικότητα αποτελεί επιλογή του ήρωα και όχι αναγκαίο κακό εξαιτίας ενός ανεπιθύμητου τσιμπήματος. Το σενάριο μιλά για δυο πατέρες (Πολ Ραντ-Μάικλ Ντάγκλας), που έχοντας «χάσει» τις συζύγους τους, επικεντρώνονται στις κόρες τους. Ο άρτι αποφυλακισμένος Σκοτ Λανγκ (Πολ Ραντ) αμαρτάνει για το παιδί του. Χωρίς δικό του σπίτι και λεφτά αναγκάζεται να επιστρέψει στην παρανομία, προκειμένου να προσφέρει τη διατροφή στην πρώην σύζυγό του (Τζούντι Γκριρ), η οποία συγκατοικεί με την κόρη τους στη στέγη του πατριού (Μπόμπι Καναβάλε). Ο Χανκ Πιμ (Μάικλ Ντάγκλας) υπόσχεται έναν οικονομικό παράδεισο στο μπατίρη Σκοτ, ο οποίος θα πρέπει ως «Άνθρωπος Μυρμήγκι» να τα βάλει με τον «Yellowjacket» (Κόρεϊ Στολ). Ο Στολ αδιαφορεί αν θα καταστραφεί ο κόσμος, εν αντιθέσει με την τρέχουσα τηλεοπτική του περσόνα στο «The Strain», όπου προσπαθεί να σώσει το σύμπαν από έναν επικίνδυνο ιό. Η παρουσία της Εβάντζελιν Λίλι («The Hurt Locker») στο φιλμ ως κόρη του Ντάγκλας είναι διακοσμητική, ενώ τους ρόλους τους από τους «Εκδικητές» επαναλαμβάνουν οι Χάλεϊ Άτγουελ και Άντονι Μακί («The Hurt Locker»). Ο Μάρτιν Ντόνοβαν κολλά ένσημα.

Η σκηνοθεσία έχει κάποιες ωραίες στιγμές, όπως στη σκηνή διάδοσης μιας είδησης, αυτοθαυμάζεται όμως και η έμπνευση επαναλαμβάνεται. Τα εφέ (του έξι φορές υποψήφιου για Όσκαρ Ντάνιελ Σούντικ) αποτελούν χάρισμα και βοήθημα της ιστορίας και απογειώνουν το οπτικό αποτέλεσμα στη σκηνή της μπανιέρας και στη σκηνή με το παιδικό τρενάκι. Όλα έχουν ξαναγίνει στο «The incredible shrinking man» (1957) του Τζακ Άρνολντ 10 Άγνωστα αριστουργήματα που βασίστηκε στο βιβλίο του Ρίτσαρντ Μάθισον. Η φωτογραφία ανήκει στο Ράσελ Κάρπεντερ («Τιτανικός», 1997).
Η Marvel κούρασε πια «Marvel-lous;»

Trivia:

- Τα γυρίσματα που έγιναν και αφορούσαν στην εταιρεία του «Πιμ», έλαβαν χώρα στο Σαν Φρανσίσκο, στη Σίλικον Βάλεϊ. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται γυρίσματα για ταινία της Marvel εκεί.

- Στην ταινία ακούγονται οι Cure και το «Disintegration»

- Ο Σταν Λι, ένας εκ των τριών δημιουργών του κόμικ, κάνει μία ακόμα cameo εμφάνιση στο ρόλο ενός μπάρμαν.

- Το φιλμ κυκλοφορεί στις 17.09.2015 από τη Feelgood σε 3D.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό