35 χρόνια από την πρεμιέρα του Die Hard

33 χρόνια από την πρεμιέρα του Die Hard

Το φιλμ "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Αμερικής στις 15 Ιουλίου του 1988 σε σκηνοθεσία John McTiernan.

Το Πολύ σκληρός για να πεθάνει είναι αμερικανική περιπέτεια, παραγωγής 1988 σε σκηνοθεσία Τζον ΜακΤίρναν. Το σενάριο έγραψαν οι Στίβεν Ε. ντε Σόουζα και Τζεμπ Στούαρτ και είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα Nothing Lasts Forever του Ρόντρικ Θορπ. Η ταινία ακολουθεί τον αξιωματικό αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Μακλέιν καθώς τα βάζει με μια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένων εγκληματιών με επικεφαλής τον Χανς Γκρούμπερ, οι οποίοι εκτελούν μια ληστεία υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής επίθεσης και κρατούν ομήρους, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του Μακλέιν, για να αποτρέψουν την αστυνομία από το να τους σταματήσουν. Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Άλαν Ρίκμαν, Αλεξάντερ Γκοντούνοβ και Μπόνι Μπεντίλια.

Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με συνολικά έσοδα 141,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Η επιτυχία της οδήγησε σε τέσσερις συνέχειες: Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 2 (Die Hard 2, 1990), Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: Η Εκδίκηση (Die Hard: With a Vengeance, 1995), Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 4.0 (Live Free or Die Hard, 2007) και Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει Σήμερα (A Good Day to Die Hard, 2013), όλες με τη συμμετοχή του Μπρους Γουίλις στον πρωταγωνιστικό ρόλο.