Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της φωτιάς

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στη μεγάλη πυρκαγιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πυκνό πευκοδάσος στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας. Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου πέντε ελικόπτερα, έξι αεροσκάφη τύπου Canadair και δύο PZL.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η εκκένωση πρώτα του χωριού Κοντοδεσπότι και εν συνεχεία του χωριού Σταυρός, οι κάτοικοι του οποίου συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της περιοχής και εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκκενώθηκε προληπτικά και κατασκήνωση στην περιοχή Δάφνη, αρκετά μακριά από το μέτωπο της φωτιάς.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, «είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια». «Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δήλωσε λίγο αργότερα.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ από το χωριό Κοντοδεσπότης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς. Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της, δήλωσε επίσης στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων, όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Στο μεταξύ, διεκόπη προληπτικά, για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία στον δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα, προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία έχει κλείσει την επαρχιακή οδό Λίμνης - Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι και κατευθύνει τους οδηγούς στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας διαβεβαίωσε στο ΑΜΠΕ, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας - Αιδηψού θα συνεχίσουν να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό.

Σε διαρκή επικοινωνία με Σκουρλέτη - Αποστόλου ο Πρωθυπουργός

Σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου –ο οποίος έσπευσε στο σημείο- βρίσκεται από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, σύμφωνα με ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ