Μαμά Ελλάς, λιγοστεύεις και γερνάς

Ελλάς: Η τρίτη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο, μετά την Υεμένη και το Σουδάν

Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε και κυρίως πόσοι θα μείνουν; Κατά 30.000 άτομα μειώθηκε σε ένα έτος ο πληθυσμός της Ελλάδας, στα 10.738.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους στα 512,5, αλλά δεν βλέπω προθύμους να εγκατασταθούν στον Νότο, όπου πολλά κάνουν κρότο.

Ας πούμε το ασφαλιστικό, που το λες και φορολογικό, ενώ υποτιμάται συστηματικά το δημογραφικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μόνο το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους. Χάθηκαν δηλ. μια Πάτρα και ένα Ηράκλειο και αν η τάση δεν ανακοπεί, η στατιστική μάς πληροφορεί -για όποιον ενδιαφέρεται και δεν ορίζει τα όρια του κόσμου με τα όρια της ζωής του- ότι το 2080 στην ωραία ελληνική πολιτεία θα κατοικούν τα 2/3, περίπου 7,2 εκατ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που υπογράφει η νομικός Ήρα Έμκε-Πουλοπούλου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, την περίοδο 2011-2016, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 115.479 άτομα.

Γερνούσαμε ταχύτερα από τις προβλέψεις και προ κρίσης -η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και το μοντέλο τού «λίγα παιδιά και πιο αργά» τα πιο προφανή στη δημογραφική σκηνή- αλλά η ανεργία, η επισφαλής απασχόληση και η συνακόλουθη μείωση εισοδήματος άπλωσαν βαριά τη σκιά τους. Βάλτε και το brain drain και ολοκληρώνεται το κοκτέιλ.

Και κάπως έτσι, θα αυξάνεται ο πληθυσμός άνω των 65 ετών σε βάρος των ηλικιών 0-14, γιατί ακόμη κι αν αγαπηθούμε και για τη χώρα «θυσιαστούμε», θα πρέπει να περάσουν 25-30 χρόνια, ώστε η έκρηξη των γεννήσεων να δημιουργήσει τη γενιά που θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας και με τις εισφορές της θα συμβάλει στη στήριξη του ασφαλιστικού. Μέχρι να φτάσει, όμως, αυτή στην εργασία, κάτι πρέπει να γίνει με την αναλογία. Εργαζομένων/συνταξιούχων.

Πηγή: Ναυτεμπορική, της Κατερίνας Τζωρτζινάκη