Εξερράγη ξανά το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη

Εξερράγη ξανά το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη

Η κορυφή του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη εξερράγη ξανά σήμερα, στέλνοντας στάχτη και καπνό σε ύψος 30.000 ποδών (!), δηλαδή άνω των 9.000 μέτρων, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.

Το ύψος είναι τρομακτικό αν αναλογιστούμε πως το ψηλότερο βουνό στο κόσμο, το Εβερεστ, ανέρχεται στα 8.850 μέτρα, που σημαίνει πως η ηφαιστειακή τέφρα ξεπέρασε την κορφή του Εβερεστ!

Λόγω της πολύ ισχυρής έκρηξης, αναμένεται ότι μεγάλη ποσότητα ηφαιστειακής τέφρας θα εξαπλωθεί στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης.

hawaii kilauea volcano P

Η τοπική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ο άνεμος θα μεταφέρει την τέφρα προς τα νοτιοανατολικά. "Βρείτε καταφύγιο επί τόπου αν βρίσκεστε πάνω στην πορεία της τέφρας. Οι συνθήκες οδήγησης μπορεί να είναι δύσκολες, αν οδηγείτε βγείτε από τον δρόμο και περιμένετε να βελτιωθεί η ορατότητα", πρόσθεσε.

Ο απολογισμός των περασμένων ημερών

Από την ενεργοποίηση του ηφαιστείου έχουν ήδη καταστραφεί 37 σπίτια και άλλα κτίρια στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού ενώ περίπου 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.