Σφυροκόπημα Άσαντ στην Αν. Γούτα - Οι κάτοικοι «περιμένουν να πεθάνουν»

Σφυροκόπημα Άσαντ στην Αν. Γούτα - Οι κάτοικοι «περιμένουν να πεθάνουν»

Oι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα, λίγο έξω από τη Δαμασκό, λένε ότι «περιμένουν τη σειρά τους για να πεθάνουν», αφού ο συριακός στρατός άρχισε και πάλι να βομβαρδίζει εντατικά τον θύλακα των ανταρτών κοντά στη συριακή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα ακόμη πέντε άμαχοι να σκοτωθούν και περισσότεροι από 200 να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η ανατολική Γούτα είναι στόχος ενός από τους χειρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων επτά ετών που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία και μέχρι τώρα τουλάχιστον 250 άμαχοι, εκ των οποίων 60 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Αφρίν: Φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης
Η ένταση των βομβαρδισμών έμοιαζε να μειώνεται στη διάρκεια της νύχτας, όμως το πρωί κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έριξαν ρουκέτες και βαρέλια με πετρέλαιο από ελικόπτερα εναντίον της χωριών και κωμοπόλεων της ανατολικής Γούτα.

«Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», δήλωσε ο Μπιλάλ Αμπού Σάλαχ, 22 ετών, η γυναίκα του οποίου είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα με το πρώτο τους παιδί και ζουν στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα, τη Ντούμα.

«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εδώ ζουν σε καταφύγια. Ζουν πέντε ή έξι οικογένειες σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, ούτε αγορά», πρόσθεσε.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την επίθεση στην ανατολική Γούτα, όπου από τους βομβαρδισμούς έχουν πληγεί νοσοκομεία και άλλες υποδομές, ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η κυβέρνηση της Συρίας και η σύμμαχός της Ρωσία απαντούν ότι δεν στοχοθετούν αμάχους. Επίσης αρνούνται ότι χρησιμοποιούν βαρέλια με πετρέλαιο, η χρήση των οποίων έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Οι συνθήκες διαβίωσης στην ανατολική Γούτα, που πολιορκείται από το 2013, ανησυχούσαν τις οργανώσεις αρωγής ακόμη και πριν από την τελευταία επιχείρηση του συριακού στρατιού, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης προκαλούσαν δεινά και αρρώστιες στους περίπου 400.000 κατοίκους της περιοχής.

Οι βομβαρδισμοί αμάχων «πρέπει να σταματήσουν τώρα», δήλωσε την Τρίτη ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Πάνος Μουμτζής. Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε «την τακτική» του συριακού καθεστώτος που συνίσταται «στην πολιορκία και την πείνα».

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan, οι βομβαρδισμοί «είναι το πρελούδιο ευρείας χερσαίας επιχείρησης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή».

Οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (NDF), δυνάμεις πολιτοφυλάκων φιλικών προς το καθεστώς Άσαντ, καθώς και σιιτικές πολιτοφυλακές που ενισχύονται από το Ιράν εισήλθαν την Τρίτη το απόγευμα από νοτιοανατολική κατεύθυνση στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους συριακό καντόνι του Αφρίν, όπου διεξάγεται επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Λίγο πριν τις 5 μ.μ., το τουρκικό πυροβολικό εκτόξευσε πυρά κατά του κονβόι των καθεστωτικών δυνάμεων, σταματώντας το έξω από το χωριό Ζιγιαρέχ, στο νότιο τμήμα του Αφρίν.

Η είσοδος των συγκεκριμένων δυνάμεων έρχεται μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος και των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), προκειμένου οι τελευταίες να αποφύγουν μια ολοκληρωτική κατάληψη του Αφρίν από την Τουρκία και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Το πρωί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι, μετά από συνομιλίες του με τους προέδρους Ρωσίας και Ιράν, Βλάντιμιρ Πούτιν και Χασάν Ρουχανί αντίστοιχα, είχε αποτρέψει την είσοδο των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στο κουρδικό καντόνι.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν μεν οι καθεστωτικές δυνάμεις πλήξουν τις κουρδικές YPG, η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα, εάν όμως τις προστατέψουν, «κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την Τουρκία και τον στρατό της».

Η Τουρκία επιχειρεί κατά των YPG από τον Ιανουάριο, καθώς τις θεωρεί παρακλάδι του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και άρα κίνδυνο για την ακεραιότητά της. Ωστόσο, οι YPG είναι ο «πυλώνας» των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της βασικής δύναμης με την οποία ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος συνεργάζεται στο έδαφος.

Πηγή: naftemporiki.gr