Πέθανε ο Τζον Γκάβιν, πρώην ηθοποιός και διπλωμάτης

Πέθανε ο Τζον Γκάβιν, πρώην ηθοποιός και διπλωμάτης

Ο Αμερικανός πρώην ηθοποιός Τζον Γκάβιν, ο οποίος είχε παίξει στην ταινία «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ πριν γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μεξικό, πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 86 ετών.

Ο Τζον Γκάβιν άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στο Μπέβερλι Χιλς, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, που επικαλούνται τον Μπραντ Μπάρτον Μος, καλλιτεχνικό πράκτορα της συζύγου του, της ηθοποιού Κόνστανς Τάουερς.

Με εντυπωσιακή εμφάνιση και ύψος 1,93 μ., έγινε γνωστός με τον κύριο ρόλο στην ταινία για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «Το τελευταίο αίμα του πολέμου» (1958), σε σκηνοθεσία Ντάγκλας Σερκ.

Την επόμενη χρονιά συμπρωταγωνίστησε με την Λάνα Τάρνερ στην ταινία «Αυτή είναι η ζωή μου» του ίδιου σκηνοθέτη, πριν παίξει στο «Ψυχώ» δίπλα στον Άντονι Πέρκινς (1960) και στον «Σπάρτακο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1961), δίπλα στον Κερκ Ντάγκλας.

Αν και είχε συμμετάσχει σε πολλά αριστουργήματα του κινηματογράφου, η καριέρα του ανθρώπου που είχε βολιδοσκοπηθεί δύο φορές για να ενσαρκώσει τον Τζέιμς Μποντ ουδέποτε απογειώθηκε.

Όμως ο Τζον Γκάβιν, ο οποίος έχαιρε εκτίμησης στον μικρόκοσμο του Χόλυγουντ, είχε εκλεγεί το 1971 πρόεδρος του συνδικάτου των Αμερικανών ηθοποιών. Όταν ο φίλος του και πρώην ηθοποιός Ρόναλντ Ρίγκαν εκλέχθηκε το 1981 στον Λευκό Οίκο, επέλεξε τον ισπανόφωνο Γκάβιν για να γίνει πρεσβευτής στο Μεξικό.

Αυτό δεν άρεσε στο Μεξικό, το οποίο εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ένας πρώην ηθοποιός αναλάμβανε αυτή τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας διπλωματική θέση. Οι επικρίσεις του πρεσβευτή Γκάβιν για τη διαφθορά στη μεξικανική κυβέρνηση και οι διαμαρτυρίες του για το προερχόμενο από το Μεξικό λαθρεμπόριο ναρκωτικών δεν βοήθησαν να βελτιωθούν οι σχέσεις.

Ο Τζον Γκάβιν κατέληξε να παραιτηθεί το 1986, έπειτα από διπλωματική παραφωνία που προκλήθηκε από σχόλιά του μετά τον τρομερό σεισμό που είχε πλήξει την περασμένη χρονιά το Μεξικό.

Πηγή: Ναυτεμπορική