Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη των Μάγια

Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη των Μάγια

Επιστήμονες - ερευνητές χρησιμοποιώντας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης υψηλής τεχνολογίας εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες αρχαία σπίτια των Μάγια, κτήρια, αμυντικά έργα και πυραμίδες στην πυκνή ζούγκλα της περιφέρειας Πέτεν (Peten), στην Γουατεμάλα.

Η ανακάλυψη της αρχαίας πόλης σημαίνει πως εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν εκεί από ότι πίστευαν οι ερευνητές στο παρελθόν. Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μια τεχνική χαρτογράφησης που ονομάζεται Lidar, η οποία με το λέιζερ αποκαλύπτει περιγράμματα κρυμμένα κάτω από το έδαφος και την πυκνή βλάστηση.

Η σχετική ανακοίνωση για τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις και αρδευτικά κανάλια, έγινε την Πέμπτη από μια ομάδα αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Γουατεμάλα, οι οποίοι εργάζονται στο «Mayan Heritage and Nature Foundation» της Γουατεμάλας.

Στην έκθεσή τους οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να κατοικούσαν στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια -τις τροπικές πεδιάδες της σημερινής Γουατεμάλας- γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν μαζική παραγωγή τροφίμων.

«Πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους υποστηρίζεται ότι βρίσκονταν εκεί», ανέφερε ο Marcello Canuto, Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane των ΗΠΑ.

Εικόνα από την χαρτογράφηση του λέιζερ

H περιοχή της χαρτογράφησης, που εκτείνεται σε 2.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εθεωρείτο ότι κατοικούνταν από τους Μάγια, ο πολιτισμός των οποίων γνώρισε την ακμή του το διάστημα 1.000 π.Χ. και 900 μ.Χ. κατά προσέγγιση. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.

Εντοπίστηκαν περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και πυραμίδες.

Τμήμα των δομών από την καταγραφή του λέιζερ στην αρχαία πόλη

Στη συγκεκριμένη περιοχή, αντίθετα από κάποιους άλλους αρχαίους πολιτισμούς, των οποίων τα κτήματα, οι δρόμοι και τα κτίσματα έχουν καταστραφεί, η ζούγκλα έχει αναπτυχθεί πάνω από τις εγκαταλελειμμένες δομές, συμβάλλοντας έτσι τόσο στο να μείνουν κρυμμένες, όσο και στο να διατηρηθούν. Οι επόμενοι μήνες ερευνών αναμένεται να φέρουν στο φως ακόμη πιο εντυπωσιακά ευρήματα καθώς οι ερευνητές θα αρχίσουν την προσέγγιση και μελέτη των ευρημάτων.

Πηγή: Ναυτεμπορική