«Άγριες διαθέσεις» έχει η ιλαρά τη νέα χρονιά

«Άγριες διαθέσεις» έχει η ιλαρά τη νέα χρονιά

«Άγριες διαθέσεις» έχει η ιλαρά τη νέα χρονιά, καθώς, μόνο το πρώτο δεκαήμερο του 2018 καταγράφηκαν επιπλέον 100 κρούσματα στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς όπως έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ξεπερνά τα… 1.000 και ανέρχεται σε 1.068 μέχρι και σήμερα.

Ήδη έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι στην Ελλάδα. Επρόκειτο για έναν 17χρονο ανεμβολίαστο Ρομά, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας, καθώς και ένα βρέφος 11 μηνών, επίσης από κοινότητα Ρομά, με υποκείμενη δυστροφία που κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Τα περισσότερα περιστατικά εξακολουθούν να εντοπίζονται, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Νότια Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά ιλαράς σε όλη την Ευρώπη καθώς και 48 θάνατοι.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Ρεπορτάζ: Μαρία-Νίκη Γεωργαντά