Πώς δεν θα χάσουν τις 100 δόσεις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι

Πώς δεν θα χάσουν τις 100 δόσεις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι

Ένα εντελώς νέο και πολύ πιο αφιλόξενο τοπίο αντιμετωπίζουν από χθες εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές με τη σωτήρια ρύθμιση των 100 δόσεων. Ακόμη και με μια ημέρα καθυστέρηση στη πληρωμή νέων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών θα χάνουν τη ρύθμιση και όλο το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών τους θα γίνεται απαιτητό.

Πιο συγκεκριμένα, από την Πρωτοχρονιά η περίοδος χάριτος που δίνει η εφορία για την πληρωμή νέων φορολογικών οφειλών για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση μηδενίζεται. Για να διατηρήσουν τη ρύθμιση που ήδη έχουν κάνει θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα νέες φορολογικές οφειλές, είτε να προχωρήσουν στη ρύθμισή τους με την πάγια ρύθμιση των έως 12 ή έως 24 δόσεων πριν αυτές λήξουν. Αν δεν γίνει εμπρόθεσμη εξόφληση ή ρύθμιση των νέων φορολογικών οφειλών τότε οι παλαιότερες ρυθμίσεις του φορολογούμενου χάνονται αυτόματα και όλο το ανεξόφλητο ποσό μαζί με τις προσαυξήσεις που γλίτωσαν κατά τη χορήγηση της ρύθμισης "αναβιώνουν" και καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές.

Για να γίνει κατανοητό το νέο "αφιλόξενο" τοπίο που αντιμετωπίζουν οι οφειλές του δημοσίου αρκεί ένα παράδειγμα. Φορολογούμενος ρύθμισε τον Μάρτιο του 2015 φορολογική οφειλή ύψους 5.000 ευρώ σε 100 δόσεις των 50 ευρώ, και γλίτωσε το 30% των προσαυξήσεων που του είχαν επιβληθεί. Από τότε πληρώνει κανονικά τη μηνιαία δόση και έχει μείνει ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 3.350 ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να εξοφλήσει την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 100 ευρώ. Εφόσον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης δεν εξοφλήσει ή δεν προχωρήσει στη ρύθμιση των 100 ευρώ με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, τότε η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται και όλο το ανεξόφλητο υπόλοιπο των 100 δόσεων, δηλαδή 3.350 ευρώ μαζί με προσαυξήσεις που είχε γλιτώσει ο φορολογούμενους κατά την ένταξη στη ρύθμιση επιστρέφουν και καθίστανται απαιτητές.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις καθώς θα είναι δύσκολο να προχωρήσει στην εξόφληση του ποσού. Υπάρχει η λύση να εντάξει το ποσό στη ρύθμιση των 12 δόσεων αλλά η μηνιαία δόση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, δηλαδή θα διαμορφώνεται σε περίπου 300 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό που δεν έχει ακόμη γίνει τεχνικά είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίζουν μέσω ίντερνετ νέες φορολογικές οφειλές πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Η σχετική διάταξη πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή και η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών στο taxisnet.

Πηγή: Capital.gr, του Σπύρου Δημητρέλη