Σε τριήμερο αστυνομικό κλοιό μπαίνει η Αθήνα

Σε τριήμερο αστυνομικό κλοιό μπαίνει η Αθήνα

Εικόνα «αστυνομοκρατούμενης πόλης» θα έχει η Αθήνα από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, καθώς η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πέμπτη και Παρασκευή) συμπίπτει με τη συμπλήρωση -την Τετάρτη- εννέα ετών από τη δολοφονία του νεαρού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Ο συνδυασμός αυτός έχει προκαλέσει πραγματικό συναγερμό στις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και θα θυμίζουν τα ανάλογα που είχαν ισχύσει πριν από έναν χρόνο κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην Αθήνα, κυρίως στις περιοχές του κέντρου στις οποίες θα κινείται ο Τούρκος πρόεδρος κατά το διήμερο της παραμονής του στην πρωτεύουσα. Κατά πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη και Τούρκοι ειδικοί πράκτορες επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του κ. Ερντογάν, ενώ για τις μετακινήσεις του έχουν έλθει στην πρωτεύουσα και τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες!

Στο πλαίσιο των μέτρων, το κέντρο της Αθήνας θα είναι δύσκολα προσβάσιμο, καθώς από την Τετάρτη, και λόγω της πορείας που έχουν προγραμματίσει διάφορες ομάδες αντιεξουσιαστών, θα ισχύσουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δεν αποκλείεται να κλείσουν κατά διαστήματα και κεντρικοί δρόμοι, όπως και σταθμοί του μετρό.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης δίνουν ευρεία δημοσιότητα στην επίσκεψη Ερντογάν, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι είναι η πρώτη αρχηγού του τουρκικού κράτους από το μακρινό 1952, κι ως εκ τούτου «ιστορική».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν θεωρεί ως «πολύ σημαντική» την επίσκεψή του, εκτιμώντας ότι «θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής» στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου. Η επίσκεψη του τελευταίου πριν από τρεις εβδομάδες ήταν προπομπός της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά και πρόξενος έντονης δυσφορίας στην Αθήνα, καθώς κατά την επίσκεψή του στη Θράκη υπερέβη τα διπλωματικά ειωθότα. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε να μεταβεί ο κ. Ερντογάν στη Θράκη, έχει καταστήσει σαφή και τα όρια ανοχής της σε συμπεριφορές και δηλώσεις εκ μέρους του…

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να φθάσει στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κι ακολούθως συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ερντογάν θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Παυλόπουλος και την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Θράκη. Κατά πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος στην Κομοτηνή θα προσευχηθεί μαζί με τους συνεργάτες του και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην Κομοτηνή θα βρεθεί και η σύζυγός του Εμινέ, η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου θα είναι οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας, τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα προβλήματα ασφάλειας που εγείρονται.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφερόμενη στην επίσκεψη Ερντογάν, τάσσεται υπέρ «της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία», αναγνωρίζοντας τις «θετικές επιπτώσεις» στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δίχως «να παραβλέπει τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που με ευθύνη του εφαρμόζονται στην γειτονική χώρα».

Η ΔΗ.ΣΥ. επισημαίνει πως «η επίσκεψη για να έχει νόημα, δεν μπορεί να καλύπτει μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Τσίπρα». Η ΔΗ.ΣΥ. εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης και «στο ότι απαιτείται να λάβει τα δέοντα μέτρα, ώστε τυχόν επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη να μην προκαλέσει επανάληψη των απαράδεκτων γεγονότων που συνέβησαν κατά την πρόσφατη εκεί μετάβαση του Τούρκου αντιπροέδρου».

Εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους με στόχο να διερευνηθούν οι τουρκικές προθέσεις στο Κυπριακό και τα άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επαναβεβαιώνοντας την ισχύ όσων συμφώνησαν στην προ ολίγων ημερών επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει στον κ. Ερντογάν την πρόταση για νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, αφού προηγηθεί σοβαρή προετοιμασία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την κυπριακή πρωτεύουσα, η Λευκωσία θεωρεί ως πολύ σημαντικό στοιχείο, για μια αποτελεσματική διάσκεψη, έναν προπαρασκευαστικό γύρο συζητήσεων μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας, νοουμένου ότι αυτός που έχει βαρύνοντα λόγο στο ζήτημα είναι ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: Ναυτεμπορική