Επεισόδια χθες το βράδυ στα Εξάρχεια

Επεισόδια χθες το βράδυ στα Εξάρχεια

Εντάσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων λίγο μετά την ολοκλήρωση της μαζικής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια γυναίκα στο πόδι από φωτοβολίδα στη συμβολή των οδών Νοτάρα και Κουντουριώτη και να προκληθούν φθορές σε εισόδους πολυκατοικιών, σταθμεμένα αυτοκίνητα κ.ά.

Για τα επεισόδια η αστυνομία προχώρησε σε 23 προσαγωγές και 16 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 12 συλλήψείς έγιναν στην πλατεία Εξαρχείων περίπου στη μια τη νύχτα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονται από 20 έως 30 ετών, είναι Γερμανοί και Γάλλοι, ένας Ιτάλος και ένας με αμερικανικό διαβατήριο ενώ οι υπόλοιποι οκτώ είναι Ελληνες.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οι συγκρούσεις των περίπου 200 κουκουλοφόρων με τα ΜΑΤ ξεκίνησαν μετά τις 8.30 μ.μ. και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λόγω των ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο η κατάσταση εξομαλύνθηκε λίγο πριν τις 11:00 το βράδυ της Παρασκεύης.

Ομάδα περίπου 100 ατόμων επιτέθηκαν λίγο πριν τις 21:00 με ρίψη μολότοφ και διαφόρων αντικειμένων σε αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Τοσίτσα, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια τους να απωθήσουν τους αντιεξουσιαστές. Λίγη ώρα αργότερα, επεισόδια σημειώθηκαν σποραδικά και στην οδό Ζαίμη.

Λίγο πριν τις 20:00, ένταση σημειώθηκε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ύψος του Θεάτρου Λαμπέτη όταν δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βολίδων κρότου λάμψης σε μπλοκ αντιεξουσιαστών, το οποίο κατευθυνόταν προς τα Εξάρχεια.

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού και δεν είχαν σχέση με την πορεία, πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ακολουθούσε τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Νωρίτερα, μικρά επεισόδια και αντεγκλήσεις σημειώθηκαν μεταξύ αντιεξουσιαστών και του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του οποίου εν τέλει αποχώρησαν συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.

Με εντολή της αστυνομίας άνοιξαν στις 20:00 όλοι οι σταθμοί του μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία. Ακόμη, μπλοκ από τους φοιτητικούς συλλόγους πραγματοποίησε προσυγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, όπου έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν "αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε. Κατόπιν η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, την δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, ένταση σημειώθηκε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου άτομα που συμμετείχαν στην πορεία εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, κ.ά. αντικείμενα. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στις 8:00 το βράδυ και στο κέντρο της Πάτρας, με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, που βρίσκονταν κοντά στο αστυνομικό μέγαρο, ενώ έλαβαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr