Θα πάρω κοινωνικό μέρισμα και πόσο;

Θα πάρω κοινωνικό μέρισμα και πόσο;

Μποναμάς από 250 έως και 900 ευρώ, θα δοθεί σε περίπου 3.400.000 πολίτες μέχρι τα Χριστούγεννα, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, σχετικά με τη διανομή του υπερπλεονάσματος του προϋπολογισμού.

"Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα σε όσους το έχουν ανάγκη. Παρά τον πόλεμο υπονόμευσης η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει", σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως ανακοίνωσε, το συνολικό κοινωνικό μέρισμα θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ και θα μοιραστεί βάση εισοδηματικών κριτηρίων και της οικογενειακής κατάστασης.

Του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, στην οποία αποσαφηνίστηκε το «πακέτο» και άναψε το πράσινο φώς για την ανακοίνωσή του, αλλάζοντας και την πολιτική ατζέντα των ημερών. Με βάση τον προγραμματισμό, οι ανακοινώσεις θα γίνονταν ταυτόχρονα με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, αλλά η συμφωνία με τους θεσμούς επέσπευσε τις ανακοινώσεις. Εξάλλου, επικοινωνιακά βοηθά την κυβέρνηση δεδομένου, ότι μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου που θα ολοκληρωθεί η καταβολή των επιδομάτων, το θέμα θα είναι σχεδόν καθημερινά στην επικαιρότητα.

Τελικά, τρείς είναι οι κατηγορίες, στις οποίες κατευθύνεται το πλεόνασμα. Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων με 720 εκατ. ευρώ, οι επιστροφές των παράνομων κρατήσεων στους συνταξιούχους και η ενίσχυση με 360 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ, ώστε να αποτραπούν αυξήσεις των τιμολογίων (λόγω των κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών), μέτρο το οποίο ωφελεί όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

Στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, θα διατεθούν συνολικά 720 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Εντός της εβδομάδας κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Επίσης από σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε περισσότερες διευκρινίσεις, επί των προϋποθέσεων λήψης του μερίσματος.

Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ είχε αφεθεί να εννοηθεί πως οι «θεσμοί» δεν επιτρέπουν την ενίσχυση των συνταξιούχων, με το σύστημα διανομής του μερίσματος που επιλέχθηκε φέτος, καλύπτονται όλοι ανεξαιρέτως που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, ενώ αρχικά ο στόχος ήταν η ενίσχυση των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και οι μακροχρόνια άνεργοι, το μεγαλύτερο πλεόνασμα του προϋπολογισμού επέτρεψε την οριζόντια διανομή του, με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία όσοι τα πληρούν λαμβάνουν το επίδομα.

Έτσι, μεταξύ των δικαιούχων είναι:

-Οι μισθωτοί

-Οι συνταξιούχοι

-Οι αγρότες

-Οι άνεργοι μακροχρόνια ή μη

Τι παίρνουν και πόσο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τις πληροφορίες του Σin, οι γενικές κατηγορίες των δικαιούχων του μερίσματος θα είναι:

1.Νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα το 2016 (δηλωθέν το 2017), έως 18.000 ευρώ.

2.Τα νοικοκυριά που διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο αντικειμενικής αξίας σε κάθε περίπτωση το ποσό των 180.000 ευρώ.

Αυτά είναι τα γενικά όρια και οι «οροφές» των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων για το επίδομα. Για τα ενδιάμεσα εισοδήματα και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούται το στοιχείο της περιουσιακής κατάστασης, το επίδομα είναι αντιστρόφως ανάλογο, του εισοδήματος. Όσο χαμηλότερο είναι το δηλωθέν εισόδημα, τόσο υψηλότερο είναι το επίδομα και μέχρι του ύψους των 900 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια

Το όριο του εισοδήματος για να είναι κανείς δικαιούχος του μερίσματος κλιμακώνεται ως εξής:

-Για τον άγαμο, 9.000 ευρώ.

-Για το ζευγάρι χωρίς παιδιά, 13.500 ευρώ.

Πόσο κοινωνικό μέρισμα θα πάρω;© Sofokleousin.gr Πόσο κοινωνικό μέρισμα θα πάρω;

-Για το ζευγάρι με ένα παιδί, το ποσό των 15.750 ευρώ.

-Για το ζευγάρι με δύο ή περισσότερα παιδιά το ποσό των 18.000 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος

Ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση θα κλιμακώνεται και το μέρισμα.

Μονοπρόσωπα νοικοκυριά: η ελάχιστη ενίσχυση είναι 250 ευρώ και η μέγιστη 450 ευρώ. Ειδικότερα:

-Για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

-Για εισόδημα 6.000 ευρώ, η ενίσχυση είναι 350 ευρώ.

-Για εισόδημα 9.000 ευρώ, η ενίσχυση είναι 250 ευρώ.

-Για όσους δήλωσαν φέτος εισόδημα άνω των 9.000 ευρώ, δεν προβλέπεται έκτακτο επίδομα.

Ζευγάρια χωρίς παιδιά: Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος είναι 375 ευρώ και το μέγιστο 675 ευρώ. Ειδικότερα:

-Για εισόδημα 4.500 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

-Για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ.

-Για για εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.

-Για εισόδημα άνω των 13.500 ευρώ, δεν προβλέπεται επίδομα.

Ζευγάρια με δύο ή περισσότερα παιδιά: Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος θα είναι 500 ευρώ και το μέγιστο 900 ευρώ. Ειδικότερα:

-Για εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

-Για εισόδημα 12.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 700 ευρώ

-Για εισόδημα 18.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι ύψους 500 ευρώ.

Πηγή: sofokleousin.gr