Και η Madonna στα Paradise Papers, μαζί με άλλους διάσημους σταρ

Και η Madonna στα Paradise Papers, μαζί με άλλους διάσημους σταρ

Εντονες διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η δημοσίευση 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων με ζουμερές πληροφορίες για τις παράκτιες εταιρίες που είχαν ιδρύσει σε 19 φορολογικούς «παραδείσους» κορυφαίοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, εταιρίες, ποδοσφαιρικές ομάδες, σταρ και αθλητές, ακόμη και δύο βασίλισσες!

Στα ονόματα των «πελατών» νομικής εταιρίας με ειδικότητα τη σύσταση offshore περιλαμβάνονται οι βασίλισσες της Βρετανίας, της Ιορδανίας, υπουργοί και σύμβουλοι του Τραμπ, ο Βρετανός πιλότος της Φόρμουλα Λούις Χάμιλτον, ο ακτιβιστής υπέρ των φτωχών Μπόνο, η Μαντόνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρώσοι ολιγάρχες και πολλές εταιρίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας κ.λπ.

Τους πιο ισχυρούς τριγμούς προκαλούν οι φάκελοι Paradise Papers (επειδή αναφέρονται σε φορολογικούς παραδείσους) στην αμερικανική κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία αφορούν στο άμεσο περιβάλλον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Υπουργοί των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτεται, είχαν offshore εταιρίες όπου «έκρυβαν» χρήματα από κοινές δραστηριότητες με Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στη μαύρη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου.

Η αποκάλυψη των εγγράφων για τις αμερικανορωσικές σχέσεις αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση Russia-gate στις ΗΠΑ, καθώς επιβεβαιώνει τη στενή σχέση ανθρώπων του περιβάλλοντος του Λευκού οίκου με Ρώσους! Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ζητούν έρευνα σε βάρος των προσώπων που συγκαταλέγονται στα αρχεία Paradise, τα οποία άρχισαν να δημοσιεύονται την Κυριακή, από τη Σύμπραξη Δημοσιογράφων (95 μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο).

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος έχει μερίδιο σε ναυτιλιακή εταιρία, στην οποία μέτοχοι είναι πολλοί επιχειρηματίες από το περιβάλλον του Κρεμλίνου. Ο Ρος έχει μερίδιο 31,5% στην εταιρία Navigator Holdings, η οποία έχει λάβει πληρωμές άνω των 68 εκατ. δολαρίων από τη ρωσική εταιρία ενέργειας Sibur που ανήκει στον γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιρίλ Σαμάλοφ, αλλά και τον ολιγάρχη Γκενάντι Τιμτσένκο. Ορισμένοι συνδέουν τον Ρος με την Τράπεζα Κύπρου, καθώς εκεί κατέφευγαν πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες. Εκτός από τον Ρος, τα αρχεία Paradise αναφέρονται και σε άλλα μέλη του Λ. Οίκου: τον υπουργό Εξωτερικών Ρεφ Τίλερσον, ο οποίος ήταν διευθυντής επιχείρησης με έδρα τις Βερμούδες, τον οικονομικό σύμβουλο Γκάρι Κον. Ο Γουίλμπουρ Ρος είναι στενός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ εδώ και δεκαετίες και τον έσωσε από την πτώχευση στην υπόθεση των καζίνο.

– Οι αποκαλύψεις περί παράκτιας εταιρίας της βασίλισσας Ελισάβετ προκαλούν στη Βρετανία την αντίδραση πολιτικών, όπως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, που απαιτεί εξηγήσεις από το Μπάκιγχαμ και πιο αυστηρή νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή, τονίζοντας ότι «οι σούπερ πλούσιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν».

Ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον έχει χρησιμοποιήσει πολλές offshore για να «κρύψει» περιουσιακά στοιχεία 147 εκατομμυρίων ευρώ
– Οι Ελληνες: Στα αρχεία της η δικηγορική εταιρία Appleby, με έδρα στις Βερμούδες, που ειδικεύεται στη σύσταση offshore, περιλαμβάνει και 252 διευθύνσεις στην Αττική. Οι διευθύνσεις αντιστοιχούν σε πρόσωπα που σύμφωνα με πληροφορίες φθάνουν τα 130 -πρόκειται για εφοπλιστές, επιχειρηματίες που συνδέονται με πολιτικούς. Ορισμένα από τα πρόσωπα που συνδέονται με τις παράκτιες εταιρίες είχαν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές με φοροδιαφυγή

– Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας: Η εφημερίδα «Cumhuriyet» αποκάλυψε πως η οικογένεια του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ διαθέτει 11 offshore εταιρίες. Οι δυο γιοι του πρωθυπουργού, Μπουλέντ και Ερκάμ Γιλντιρίμ, έχουν 5 offshore στη Μάλτα κι άλλες 4 διαχειρίζονται τα ανίψια του πρωθυπουργού.

– Ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, Λούις Χάμιλτον, ένας από τους πιο πλούσιους αθλητές στον κόσμο, χρησιμοποιούσε ένα εταιρικό σχήμα στο Νησί του Μαν (φορολογικό παράδεισο στη Βρετανία) και εταιρίες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω των οποίων «πέρασε» στη Βρετανία το πανάκριβο αεροσκάφος του από τον Καναδά, το 2013 (αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων στερλινών), χωρίς να καταβάλει το φόρο 3,3 εκατομμυρίων στερλινών που αναλογούσε. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο Βρετανός πιλότος της Φόρμουλα έχει χρησιμοποιήσει πολλές μεθόδους για να «κρύψει» περιουσιακά στοιχεία 130 εκατομμυρίων στερλινών (147 εκατομμυρίων ευρώ).

– Ο Μπόνο των U2, που αναφέρεται ως κάτοχος offshore, δήλωσε ότι αν βρεθούν παρανομίες στην επένδυσή του σε πολυκατάστημα της Λιθουανίας -για το οποίο αναφέρεται φοροδιαφυγή- είναι έτοιμος να επανορθώσει και τόνισε ότι είναι υπέρ της αποκάλυψης των φοροφυγάδων.

Koμισιόν για Paradise Papers

Tα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν τον τελευταίο λόγο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η Κομισιόν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτές περιλαμβάνεται και μια «μαύρη λίστα των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων», η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Βερμούδες: Ο «παράδεισος»

Οι Βερμούδες, όπου εδρεύει η νομική εταιρία Appleby, αποτελούν έναν εκ των μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων του κόσμου, καθώς φορολογούν με 0% τα εισοδήματα, ενώ μηδενική είναι η φορολογία των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών εταιριών. Οι Βερμούδες είναι υπερπόντια βρετανική κτήση με 64.000 κατοίκους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, της Αλίκης Κοτζιά