Ευκλ. Τσακαλώτος: Η αλλαγή του κλίματος θα περάσει στην πραγματική οικονομία

Την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να αρχίσουν οι «σοβαρές συζητήσεις», όπως είναι τα περαιτέρω μέτρα για το δημόσιο χρέος και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Πρέβεζα, ο υπουργός υποστήριξε ότι το κλίμα, τόσο με τους δανειστές της χώρας, όσο και με τους διεθνείς επενδυτές, έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποτυπώνει στις τιμές των κρατικών ομολόγων:

Είμαστε σε καλό δρόμο, να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι σοβαρές συζητήσεις, να διευκρινιστεί τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η φύση της εξόδου. Το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες που πέφτουν οι τιμές των ομολόγων μας και αυξάνεται η ζήτηση τους. Έχει αλλάξει το κλίμα από τους Θεσμούς, από τους επενδυτές και νομίζω πως αυτό θα επηρεάσει σιγά-σιγά και την πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι σε περίοδο ύφεσης και αβεβαιότητας, δεν είναι εύκολες οι επενδύσεις, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για σοβαρές συζητήσεις, συμπληρώνοντας πως η αλλαγή του κλίματος «θα δώσει ώθηση στο ολοκληρωμένο μας σχέδιο, που δεν είναι απλά να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά μια έξοδο με πιο ισχυρή οικονομία, μία αναπτυξιακή πολιτική που έχει και βάθος και εύρος, που βασίζεται σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο».

Επίσης, παραδέχθηκε ότι «όντως έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη» και αιτιολόγησε αυτήν την πολιτική σημειώνοντας πως «το έχουμε κάνει αυτό, γιατί είχαμε μία απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και πήρε καιρό να βρούμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή». Παράλληλα, έδωσε μία προοπτική ανακούφισης για το μεσοπρόθεσμο μέλλον:

Ξέρουμε ότι έχουμε ζορίσει έναν κόσμο, δεν είναι όλοι που έχουμε ζορίσει, υπάρχουν πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν λιγότερες εισφορές, ίσως η πλειοψηφία από πέρυσι.... Μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ μειώσεις φόρων για τα επόμενα 5 χρόνια και νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε πως καθώς έρχεται η ανάπτυξη θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτά τα στρώματα όλο και περισσότερο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι έχει επέλθει εμφανής σταθεροποίηση στην οικονομία η οποία σε συνδυασμό με την αλλαγή του κλίματος, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει «με πιο ρεαλιστικούς και ουσιαστικούς όρους» τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Πηγή: Η Εφημερίδα των συντακτών