Για το θέμα της Β. Κορέας ο ελληνικός τύπος έχει τις δικές του απόψεις

Ανάλογα με τους πολιτικούς προσανατολισμούς του καθενός.

Προειδοποιεί ο Κιμ, καταδικάζει ο ΟΗΕ

Η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, τύπου Hwasong-12, πάνω από την Ιαπωνία αποτελεί για τη Βόρεια Κορέα απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA.

«Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ», διεμήνυσε μέσω του πρακτορείου ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος επέβλεψε και την εκτόξευση του πυραύλου που κόπηκε στα τρία και έπεσε στον βόρειο Ειρηνικό.

Για τις νέες εξελίξεις συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα 15 μέλη του οποίου εξέδωσαν ομόφωνη απόφαση με την οποία καταδικάζουν έντονα τις ενέργειες της Πιονγιάνγκ.

Στη δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Συμβούλιο καλεί όλα τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν «αυστηρά και πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Επικαλείται, παράλληλα, «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους-μέλους του ΟΗΕ» και ζητάει την «άμεση διακοπή» τους. Μέσω των ενεργειών αυτών η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το κείμενο.

Αν και το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση, κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.

Άλλωστε, η έγκριση μόνο μιας απλής δήλωσης αντικατοπτρίζει την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Την ίδια, ώρα πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά τις εκατέρωθεν κορόνες, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση και χαρακτηρίζουν τη χθεσινή δήλωση Τραμπ («όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι») πιο μετριοπαθή σε σχέση με πριν από ένα μήνα που είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Πηγή: Η εφημερίδα των συντακτών

Παίγνια πολέμου στην κορεατική χερσόνησο

Σε γαϊτανάκι προκλήσεων και προειδοποιήσεων έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ, η Βόρεια και Νότια Κορέα αλλά και η Ιαπωνία μετά την απειλητική, όπως την χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ενέργεια της Πιονγιάνγκ να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο νωρίτερα σήμερα ο οποίος μάλιστα πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στη σκιά των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις, η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει την ένταση με τις ΗΠΑ, η οποία φαινόταν να είχε εκτονωθεί μετά από σωρεία απειλών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν την κίνηση της Πιονγιαγκ ως πηγή μεγάλης ανησυχίας.

«Ολες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο απάντησης στη Βόρεια Κορέα.

Δριμεία υπήρξε και η αντίδραση της Σεούλ, που ανακοίνωσε την απόφασή της να απαντήσει δυναμικά στη βορειοκορεατική πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή της και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων.

Παρόμοια αντίδραση είχε και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοφανή την ενέργεια της Β. Κορέας, υπογραμμίζοντας, ότι συνιστά σοβαρότατη απειλή για τη χώρα.

Περαστικοί στο Τόκυο παρακολουθούν την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου στην ιαπωνική τηλεόραση.

Η Πιόνγιανγκ από την πλευρά της τήρησε προκλητική στάση, καθώς δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας της Β. Κορέας Rodong Sinmun αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως ούτε μπορούν να φοβίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές απειλές και εκβιασμούς, ούτε να κάνουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να υποχωρήσει από δρόμο που έχει επιλέξει».

Ο χορός των εξοπλισμών στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την Σεούλ να δηλώνει ότι είχε διεξάγει κι εκείνη πυραυλικές δοκιμές την προηγούμενη εβδομάδα, ως απάντηση στην εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου σε μυστική τοποθεσία απεικονίζεται στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση πραγματοποιήθηκε και σήμερα στην αμερικανική βάση Yokota στα περίχωρα του Τόκυο.

Στα πλαίσια της άσκησης αυτής επιχειρήθηκε η κινητοποίηση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, εν είδει απάντησης στην ενέργειας της Πιονγιανγκ.

Εν τω μεταξύ η Σεούλ βρίσκεται σε ετοιμότητα μετά την εκτόξευση του πυραύλου και στέλνει τανκς στo Paju στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: Καθημερινή