Επιχειρηματίες αναλαμβάνουν δράση για τις μέδουσες

Επιχειρηματίες αναλαμβάνουν δράση για τις μέδουσες

Σε απόσταση περίπου 40 μέτρων από την παραλία ένα καΐκι ρίχνει προστατευτικά δίχτυα, καλύπτοντας μια μεγάλη επιφάνεια της θάλασσας. Στόχος της «επιχείρησης» που ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά είναι να εμποδίσει τις τσούχτρες και τις μέδουσες να φτάσουν έως το σημείο όπου οι παραθεριστές κάνουν το μπάνιο τους. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, απέναντι από το Αίγιο, και η πρωτοβουλία ανήκει σε επιχειρηματία της περιοχής που θέλησε έστω και την ύστατη στιγμή να αναλάβει δράση ώστε να μη χαθεί ολόκληρη η σεζόν.

«Για εμάς η τουριστική περίοδος δεν κρατάει περισσότερο από ένα μήνα, συνήθως ολοκληρώνεται γύρω στις 20 Αυγούστου. Προσπάθησα λοιπόν με αυτόν τον τρόπο να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να σώσω το τριήμερο της Παναγίας», λέει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης του παραλιακού μπαρ Camora, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου με δύο ακόμη τουριστικές επιχειρήσεις – έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία ψαροταβέρνα. Η φετινή επιδρομή από τσούχτρες και μέδουσες, όπως λέει, είχε για εκείνον αλλά και για τους περισσότερους επιχειρηματίες της περιοχής καταστροφικές συνέπειες. «Ο τζίρος είναι έως και 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Αναγκάστηκα να κάνω ακόμη και απολύσεις για να μπορέσω να αντεπεξέλθω», μας εξηγεί περιγράφοντας τη φετινή κατάσταση στην περιοχή. «Από τον Ιούνιο έχουμε δει μπροστά στα μάτια μας πολλά περιστατικά από τσιμπήματα σε λουόμενους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που έπρεπε να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου. Τις τελευταίες ημέρες, μετά και την επιχείρηση με το καΐκι, η κατάσταση στην παραλία είναι πολύ καλύτερη και όλο και περισσότεροι τολμούν να βουτήξουν», τονίζει.

Την εικόνα της «επιχείρησης» κατέγραψε σε βίντεο ο δημοσιογράφος της αχαϊκής ιστοσελίδας «thebest» Γιάννης Πομώνης, ο οποίος βρέθηκε τυχαία στην περιοχή. «Καθένας μόνος του κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις τσούχτρες. Η μεμονωμένη “επιχείρηση” με τα δίχτυα, που έτυχε να δω στην παραλία, λίγα μέτρα από τον Αγιο Νικόλαο, αποδείχθηκε άμεση και αποτελεσματική», λέει στην «Κ».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Αυγούστου ψηφίστηκε η τροπολογία για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο, που δίνει τη δυνατότητα πρόσκαιρης χρήσης (έως τρεις μήνες) προστατευτικών διχτυών σε περιοχές πολυσύχναστες ή μη, με σκοπό αυτά να λειτουργούν ως «ανάχωμα» στο πέρασμα των μεδουσών προς τις ακτές.

Ο Κορινθιακός στο Natura

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών συνδέεται τόσο με τα θαλάσσια ρεύματα όσο και με την υπεραλίευση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, ύστερα από αιτήματα των επιστημόνων, έχει δρομολογήσει μέσα στον Αύγουστο την ένταξη της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου (από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου) στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Πηγή: Καθημερινή, της Βίκυς Κατεχάκη