Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις στον Κάλαμο - 10 ενεργά μέτωπα στη Ζάκυνθο

Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις στον Κάλαμο - 10 ενεργά μέτωπα στη Ζάκυνθο

Σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα «βλέπουν» σύμφωνα με το ΑΜΠΕ παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο.

Φωτιά στο Καλαμάκι Ζακύνθου
Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από το γεγονός πως στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες 12 πυρκαγιές, με 10 από τα συγκεκριμένα μέτωπα να είναι ενεργά. Σοβαρότερες κρίνονται οι πυρκαγιές σε Καταστάρι και Κοιλιωμένο, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τον Αγαλά. Το απόγευμα, παραδόθηκε στις φλόγες ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο χωριό, περίπου 100 μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά.

Η συνολική δύναμη που επιχειρεί στην Ζάκυνθο έχει διαμορφωθεί σε 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρα τμήματα, και 4 ελικόπτερα που κάνουν εκ περιτροπής ρίψεις νερού από αέρος στις πυρκαγιές.

Φωτιά στην Βολίμα Ζακύνθου
Παράλληλα, την Κυριακή εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική, μεγαλύτερη εκ των οποίων αυτήν στον Κάλαμο, όπου έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης μιλώντας στον Alpha, κάηκαν και ορισμένα σπίτια. Η πυρκαγιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς φυσάει ισχυρός άνεμος, ενώ καίγονται παλιά πεύκα σε περιοχή με διάσπαρτα σπίτια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 εθελοντικά οχήματα και τρία ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ