4 νεκροί από την επίθεση στο Λονδίνο

Ένα χρόνο από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, νέα επίθεση με «άρωμα» τρομοκρατίας συγκλονίζει την Ευρώπη. Αυτή τη φορά, η επίθεση σημειώθηκε στο Λονδίνο προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 20, μπροστά από το Βρετανικό κοινοβούλιο.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ένα αυτοκίνητο τραυμάτισε αρκετούς πεζούς στη γέφυρα του Γουέστμινστερ λίγο πριν καταλήξει στα κιγκλιδώματα της βρετανικής Βουλής.

Στη συνέχεια ο φερόμενος ως δράστης μαχαίρωσε έναν αστυνομικό -ο οποίος λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του- και έπεσε νεκρός από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις Γάλλοι μαθητές όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Λονδίνο

Ένας ο δράστης σύμφωνα με αστυνομικές πηγές

Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου η οποία διεκόπη με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας να απομακρύνεται από την αίθουσα όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ασφάλειας.

Ο αρχηγός της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε λίγο μετά την επίθεση πως πιθανότατα ο δράστης της επίθεσης είναι ένας, ωστόσο οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πρόκειται να διαρκέσουν για ώρες αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπήρχε και συνεργός.

Ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ κάλεσε όλους όσους έχουν βίντεο και φωτογραφίες που θα βοηθήσουν τις έρευνες, να τα στείλουν στις αστυνομικές αρχές.

Ακόμα, επισήμανε πως προτεραιότητα είναι «να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο Λονδίνο».

Ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη

Ευρωπαίος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Associated Press ότι παρατηρήθηκε αυξημένη «κουβεντούλα» σε δίκτυα τζιχαντιστών μετά την υιοθέτηση από τη Βρετανία του μέτρου απαγόρευσης ηλεκτρονικών συσκευών σε πτήσεις από μουσουλμανικές χώρες.

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η επίθεση που διαπράχθηκε κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρειες, τόνισε ο αξιωματούχος.

Συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε μία πρώτη αντίδραση κάλεσε σε συνεδρίασης την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Λονδίνο.

Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού

Η Βρετανία πριν από το χτύπημα βρισκόταν ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού των αρχών.

Τον Μάιο του 2013, δύο βρετανοί ισλαμιστές μαχαίρωσαν έναν στρατιώτη σε έναν δρόμο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Τον Ιούλιο του 2005, τέσσερις βρετανοί ισλαμιστές σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις σε μέσα μαζικών μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών