Προσφυγές κατά Τραμπ για τις απαγορεύσεις εισόδου στις ΗΠΑ

Προσφυγές κατά Τραμπ για τις απαγορεύσεις εισόδου στις ΗΠΑ

Στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, προσέφυγαν αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων.

Οι οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωση δύο ιρακινών πολιτών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης με βάση το διάταγμα Τραμπ, παρ’ όλο που ήταν κάτοχοι βίζας.

Με την εφαρμογή μέτρων αμοιβαιότητας θα απαντήσει το Ιράν

Στο μεταξύ, το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τρεις μήνες την είσοδο Ιρανών, αλλά και πολιτών έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αίγυπτος: Απαγορεύτηκε η επιβίβαση πολιτών από Ιράκ και Υεμένη σε πτήση προς Νέα Υόρκη

Νωρίτερα, δεν επετράπη η επιβίβαση πέντε πολιτών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο πολιτών επτά χωρών, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, οι οποιοι είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους, αν και κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, κατά τις ίδιες πηγές.

Οι κάτοχοι πράσινης κάρτας περιλαμβάνονται στην απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας, η οποία τους καθιστά νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται στο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσώπων από επτά χώρες -η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι- στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Θα απαγορεύεται η είσοδος κατόχων πράσινης κάρτας», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, που ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP