ΣΥΡΙΖΑ: «ιστορική ημερομηνία όχι μόνο για την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: «ιστορική ημερομηνία όχι μόνο για την Ελλάδα

Σε ανασκόπηση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών στην κυβέρνηση προβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «ιστορική ημερομηνία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη» την 25η Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «παραλαμβάνοντας από την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ μια οικονομία ρημαγμένη, δώσαμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη μέσα σε ένα πεδίο ναρκοθετημένο, από τους ίδιους τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τη χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας».

Σημειώνει επιπλέον ότι η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά «μια κυβέρνηση που άρχισε να διαπραγματεύεται σκληρά», καταλογίζοντας στην «απέναντι πλευρά» ότι «κράδαινε ως βασικό επιχείρημα τις δεσμεύσεις των Σαμαρά – Βενιζέλου».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές φανέρωσε σε όλους τους λαούς της Ευρώπης πως η Ε.Ε. συνιστά ένα οικοδόμημα που χρειάζεται ριζικό μετασχηματισμό.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «πρωτοφανείς εκβιασμούς των δανειστών», που οδήγησαν στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, η οποία –συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ- «για πρώτη φορά τέθηκε υπό την κρίση του λαού».
«Φτάσαμε λοιπόν στην υλοποίηση ενός προγράμματος που από τη μια σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις (και τους περιορισμούς που προκύπτουν από αυτές), αλλά από την άλλη έχει ως άξονες την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την προστασία των χαμηλότερων στρωμάτων και, φυσικά, τον αναπτυξιακό - παραγωγικό σχεδιασμό της χώρας. Στα 2 χρόνια κυβέρνησης, λήφθηκαν μέτρα με σκοπό την ανακούφιση των ασθενέστερων, με πρώτο και εμβληματικό το πρόγραμμα για την κοινωνική αλληλεγγύη, το οποίο συνεχίζεται πιο ενισχυμένο με επιπλέον πόρους και εργαλεία», συνεχίζει η Κουμουνδούρου.

Αναφέρεται σε ρυθμίσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και στη «μάχη» με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, η οποία, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς, με τον έλεγχο των λιστών της φοροδιαφυγής, που αγνοούσαν επιδεικτικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο έκτακτο βοήθημα που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, κάνει λόγο για «σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μέγιστη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που ξεπερνά το 95%», αποτροπή του «σχεδίου της κυβέρνησης Σαμαρά για τη “μικρή ΔΕΗ”, το οποίο θα οδηγούσε στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας».

Πηγή: Ναυτεμπορική