Τσακαλώτος στην «Εφ.Συν.»: Θα δώσουμε... τεχνική βοήθεια στο ΔΝΤ

Τσακαλώτος στην «Εφ.Συν.»: Θα δώσουμε... τεχνική βοήθεια στο ΔΝΤ

Σχεδόν όλοι είναι ευχαριστημένοι από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016.

Το οικονομικό επιτελείο είδε το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 4,4 δισ. ευρώ –πολύ πιο πάνω από τον στόχο–, τα κρατικά ταμεία γέμισαν τον Δεκέμβριο και στην αγορά έπεσε «ζεστό» χρήμα από τον κρατικό κορβανά.

Καθόλου ευχαριστημένοι ωστόσο δεν μπορούν να είναι οι υπερφορολογημένοι πολίτες που τον περασμένο μήνα έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τον Δεκέμβριο, οι δημόσιες εισπράξεις -κατά κύριο λόγο φόροι- ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ, αυξημένες έναντι του μηναίου στόχου κατά 372 εκατ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την άλλη πλευρά άνοιξε τους κρουνούς και προχώρησε σε πληρωμές δαπανών με αποτέλεσμα να υπάρξουν υπερβάσεις στον μηνιαίο στόχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, διοχετεύτηκαν στην αγορά πόροι 2,811 δισ. ευρώ, οριακά λιγότεροι απ’ όσους είχαν δαπανηθεί τους προηγούμενους έντεκα μήνες.

Ετσι, το πρωτογενές πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 4,4 δισ. ευρώ από 7,4 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ωστόσο είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 1,983 δισ. ευρώ και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν σημαντικές υπερβάσεις, καθώς υπήρξε υπεραπόδοση των φόρων.

Πλεόνασμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, όπως αυτό υπολογίζεται με βάση το Μνημόνιο, θα διαμορφωθεί κοντά στο 1%, έναντι στόχου–δέσμευσης 0,5%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «πακέτο Τσίπρα» δεν κινδυνεύει και ο «κόφτης» θα μείνει στα χαρτιά.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αποκτά ένα ακόμη «χαρτί» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.

«Αν συνεχίσουμε έτσι να υπερβαίνουμε τους στόχους και το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει λάθος προβλέψεις, το μόνο που μας μένει είναι να τους προσφέρουμε τεχνική βοήθεια» σχολίασε στην «Εφ.Συν.», με αρκετή δόση βρετανικού φλέγματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναλυτικότερα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 12μηνο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2016 δείχνουν τα εξής:

◼ Πλεόνασμα: το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε ύψος 4,392 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ.

Δηλαδή καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου 2,4 δισ. ευρώ.

◼ Εσοδα: τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 53,968 δισ. ευρώ με υπέρβαση 1,616 δισ. ευρώ και στον τακτικό σε 49,796 δισ. ευρώ με υπέρβαση 1,819 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν κοντά στον στόχο, στα 3,265 δισ. ευρώ (με υστέρηση 22 εκατ. ευρώ).

◼ Δαπάνες: οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 55,153 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 817 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,865 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 354 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 246 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι «οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 320 εκατ. ευρώ.

Εχουν καταβληθεί επιπλέον 630 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, 143 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 39 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 81 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές και 18 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ».

◼ Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: τα έσοδα, με υστέρηση 204 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 4,172 δισ.ευρώ ευρώ, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν σε 6,288 δισ.ευρώ, μειωμένες κατά 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών, της Άρτεμις Σπηλιώτη