Ευ. Βενιζέλος: Ενότητα δεν σημαίνει αναπαλαίωση

Ευ. Βενιζέλος: Ενότητα δεν σημαίνει αναπαλαίωση

Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να συμπράξει με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Ακόμη, σημείωσε ότι «κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη» και σχολίασε ότι κάποιοι εκλαμβάνουν τις σημερινές εξελίξεις (σ.σ. την επιστροφή Παπανδρέου) «ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

«Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά. Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων», συνέχισε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν έχει κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. «Επωμίστηκα βάρη, όταν άλλοι έφευγαν σαν τα ποντίκια από το βυθιζόμενο πλοίο», είπε χαρακτηριστικά

Όπως ανέφερε, «στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας». «Ο καθένας και η συνείδησή του, προσωπική και ιστορική, αυτή προτάσσεται. Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού, αλλιώς θα είχα κάνει στη ζωή μου πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς και συμφέρουσες επιλογές», συνέχισε.

Αναφορικά με τα οργανωτικά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είπε ότι το σχήμα, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά. «Η πρόσκληση σε άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, κινήσεις, πρωτοβουλίες, πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοικτή και επίμονη», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προστρέξουμε τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας του 2015».

«Να κινήσουμε τη διαδικασία για τη συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου, της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών της κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά όχι μόνο. Με γενναιοδωρία, με διαφάνεια, με γνήσια ανανεωτική διάθεση, με εντιμότητα οργανωτική και προσωπική, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς εγκλωβισμούς», συνέχισε.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο εμφανίζεται τη μια στιγμή ως ελληνική επιδίωξη και την άλλη ως αυτό που πραγματικά είναι, ως γερμανικ απειλή για σκληρότερα μέτρα».

Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το χειρότερο είναι ότι «το Grexit εμφανίστηκε πάλι, λόγω των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης ως εφιαλτικό δίλημμα: ή Grexit ή αποδοχή της διαρκούς μυωπικής λιτότητας».

«Εκεί που οργανώναμε, στα τέλη του 2014, την έξοδο από το δεύτερο μνημόνιο στην προληπτική πιστωτική γραμμή, τώρα έχουμε μια κυβέρνηση που μας οδήγησε με τους χειρότερους όρους στο μνημόνιο τρία, παρακαλάει για μνημόνιο τρία plus, είτε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε με τον ESM, αλλά με χειρότερους όρους, και έχει ήδη προκαταβολικά δεσμευθεί σε ένα διαρκές μνημόνιο τέσσερα χωρίς διασφαλισμένη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και χωρίς τις υπεσχημένες, από το 2012, πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος», συμπλήρωσε.

Για το χρέος επεσήμανε ότι «παρότι η κυβέρνηση γλείφει εναγωνίως εκεί που έφτυνε, δηλαδή στο κούρεμα και την αναδιάρθρωση του 2012, δεν παίρνει δυστυχώς τίποτα παρά μόνο μια παραπομπή, ευτελιστική για τη χώρα, στο 2060».

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από την παρούσα κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «αν ο κ. Τσίπρας είχε στοιχειώδη αίσθηση εθνικής ευθύνης, θα είχε ήδη προκηρύξει εκλογές».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η λύση που θα προκύψει από τις εκλογές δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της δεξιάς με τη μορφή αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας λόγω του υπολογισμού επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι πονηρή και υστερόβουλη σκέψη «να μας βολεύει η οριακή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας για να έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την ευκαιρία της συνύπαρξης και της όσμωσης στην αντιπολίτευση με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει, μετά τις εκλογές, κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, που σημαίνει κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και το στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς της χώρας. Αυτό που εμείς διαμορφώσαμε και για το οποίο εμείς αγωνιστήκαμε. Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, χωρίς όμως η πορεία της χώρας να εξαρτάται από τις μικροκομματικές ή δημαγωγικά ανεύθυνες επιλογές κανενός», κατέληξε.

Πηγή: Ναυτεμπορική