Ο χιονιάς συνεχίζει να ταλαιπωρεί την χώρα

Τα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά πλήττει σήμερα ο χιονιάς, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στις μετακινήσεις.

Δύσκολη η κατάσταση στον νομό Λάρισας
Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στη Θεσσαλία. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, η κατάσταση στον νομό της Λάρισας γίνεται όλο και δυσκολότερη, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η χιονόπτωση, ενώ υπάρχουν περιοχές και κυρίως ορεινά χωριά που η μετάβαση είναι σχεδόν αδύνατη.

Ενδεικτικά, στο χωριό Σκλήθρο της περιοχής της Αγιάς επιχειρείται με πολλές δυσκολίες το άνοιγμα του δρόμου από εκχιονιστικά μηχανήματα.

Η κατάσταση πάντως είναι πολύ δύσκολη σε όλο τον νομό, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει. «Μόλις περνάει το εκχιονιστικό μηχάνημα, ακριβώς μετά από 10 λεπτά το χιόνι καλύπτει όλο το δρόμο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και το χιόνι είναι ασταμάτητο» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης Π.Ε Λάρισας, Δημήτρης Παπαδημόπουλος.

Η θερμοκρασία στην πόλη της Λάρισας κατρακύλησε έως και στους -7 βαθμούς, ενώ το χιόνι κάλυψε πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους, ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκατοστά.

Οι μετακινήσεις των πολιτών είναι πολύ δύσκολες, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από αυτά προς Αμπελώνα και Τύρναβο.

O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό και κάνοντας λόγο για ιστορικό χιονιά καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ζευγάρι ηλικιωμένων που διαμένει στην παραλιακή περιοχή της Βελίκας του δήμου Αγιάς χρειάστηκε την παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να μετακινηθεί. Όπως έγινε γνωστό οι ηλικιωμένοι αναζητούσαν τρόπο να μετακινηθούν, αλλά αδυνατούσαν να βρουν κάποιο μέσο μεταφοράς, καθώς η μετακίνηση, ακόμα και παραλιακά, γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Νέες χιονοπτώσεις στα Ιωάννινα
Και στη Ήπειρο, μετά από μια τρίωρη ύφεση, άρχισε και πάλι να χιονίζει στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και όλες τις ορεινές περιοχές.

Τα μηχανήματα των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας δίνουν μάχη για να ανοίξουν τους δρόμους, γιατί λόγω χαμηλών θερμοκρασιών το χιόνι παγώνει αμέσως. Στους δρόμους βρίσκονται και οχήματα της Πυροσβεστικής, τα οποία συνδράμουν σε περιπτώσεις αποκλεισμένων πολιτών που πρέπει να μετακινηθούν σε νοσοκομεία.

Πολλά προβλήματα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ, καταγράφονται σε χωριά γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, όπου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι δρόμοι είναι κλειστοί. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε πολλές συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, αύριο Πέμπτη δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους περισσότερους δήμους της Ηπείρου.

Προβλήματα και στη Φθιώτιδα

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Φθιώτιδα, με την ένταση της χιονόπτωσης να δημιουργεί προβλήματα και στο εθνικό δίκτυο και συγκεκριμένα από το 185 χλμ. στο ύψος των Καμένων Βούρλων έως το 240 χλμ. στο ύψος των Ραχών της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας - Θεσσαλονίκης, όπου τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλάβαιναν να απομακρύνουν το χιόνι που έπεφτε ασταμάτητα.

Μετά τις 4 το απόγευμα κατάφερε τελικά να αναχωρήσει η αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είχε παραμείνει για τρεις ώρες στο Δομοκό λόγω των προβλημάτων στη μηχανή εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η αμαξοστοιχία ΙC 53, που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, με 300 επιβάτες, συνεχίζει κανονικά πλέον το δρομολόγιο της αφού έγινε αντικατάσταση της μηχανής.

Όπως επισήμαναν στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΑΜΠΕ εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας έχουν παγώσει τα "κλειδιά", υπάρχει συσσωρευμένο χιόνι στις γραμμές που δεν έχει καθαριστεί από τον ΟΣΕ, καθώς και πτώση της τάσης στο ηλεκτροκίνητο δίκτυο.

Για το λόγο αυτό, η εταιρεία προχωρά σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στη μείωση των δρομολογίων στο υπεραστικό δίκτυο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γραμμή του προαστιακού Λάρισας Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πάνω από 35 λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες και με κατεύθυνση από Αθήνα προς τις θεσσαλικές πόλεις και τη βόρεια Ελλάδα είχαν ακινητοποιηθεί για περισσότερο από δυόμισι ώρες σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, μέσα στον νομό της Φθιώτιδας.

Λίγο μετά το μεσημέρι, η Αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, μπροστά στην ένταση που δημιούργησαν οι πολύωρες καθυστερήσεις, έδωσε άδεια ώστε σταδιακά τα λεωφορεία, που είχαν ακινητοποιηθεί από τις 9.30 το πρωί, να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη.

Ασθενής χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα το απόγευμα σημειωνόταν ασθενής χιονόπτωση, με την κίνηση των οχημάτων πάντως να διεξάγεται χωρίς προβλήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στην Περιφερειακή Οδό, όπου δεν χρειάζονται αλυσίδες. Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Πάντως, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (-2 βαθμοί Κελσίου) τόσο οι πεζοί όσο και οι οδηγοί έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις.

Στη Φλώρινα, ο υδράργυρος άγγιξε τους -10, στην Κοζάνη -7, στην Καστοριά και στις Σέρρες -4, στην Έδεσσα-3.

Πηγή: Ναυτεμπορική