Γιώργος Παπαστεφάνου, Αχ, ρε Στράτο.

Αχ, ρε Στράτο. Την ώρα που έλεγα «Τα πήρες όλα κι έφυγες», η εικόνα σου ήτανε μπροστά μου. Σαν να σε άκουγα να λες «λίγο ακόμα μικρέ και θα το πεις όπως εγώ».

Τα λόγια δεν είναι βέβαια δικά μου, είναι τού Γιάννη Πάριου, υστερόγραφο στο κείμενο που είχε γράψει το 1994 για το δίσκο του «Βίος ερωτικός». Ένα δίσκο πολύ προσωπικό, αφού όλα τα τραγούδια ήταν δικά του. Σε κάποια είχε γράψει μόνο τους στίχους, σε άλλα και τους στίχους και τη μουσική. Αυτά τα 24 τραγούδια που τώρα εδώ τα έλεγε ο ίδιος ο Γιαννάκης, πιο πριν είχαν γίνει επιτυχίες τραγουδισμένα από άλλους.

Μάλιστα ο Γιάννης τους ερμηνευτές, τους είχε αναφέρει έναν-έναν. Από Καζαντζίδη, Καλογιάννη και Βοσκόπουλο, μέχρι Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελένη Δήμου. Και Στράτο Διονυσίου φυσικά, που είχε πει τα περισσότερα. Εννοείται πως κι εμείς αυτό το τραγούδι με τη φωνή τού Στράτου το είχαμε συνδέσει. «Τα πήρες όλα κι έφυγες». Τους στίχους, ο Γιάννης Πάριος τους είχε γράψει, λέει, στο αεροπλάνο, πετώντας για Νέα Υόρκη από Αθήνα, το 1981.

Την μουσική ο Θανάσης Πολυκανδριώτης την έγραψε αργότερα στον Καναδά. Βρισκόταν, θυμάται ο Θανάσης, στο Βανκούβερ και για τρεις μήνες ο γιατρός τού είχε απαγορεύσει να δουλεύει. Υπήρχε πρόβλημα στις αρθρώσεις και δεν έπρεπε να παίζει. Αλλά το μπουζούκι ήταν εκεί, στην άκρη του κρεβατιού. Και χαϊδεύοντάς το ο Θανάσης, νότα νότα, έγραψε μαζί με κάποια άλλα κι αυτό το ωραίο τραγούδι.

Το βίντεο εμείς το γυρίσαμε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 για την τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή «Λαϊκό πάλκο». Στο στούντιο, δίπλα στον Στράτο, είχαμε την Μαρίνα Βλαχάκη. Και σκηνοθέτρια στο κοντρόλ, την Μαίρη Κουτσούρη.

https://www.youtube.com/watch?v=iq0jVx1J61Y

Γιώργος Παπαστεφάνου